Több mint 2,6 milliárd forintos európai uniós forrásból finanszírozott levéltári közigazgatási szolgáltatásfejlesztés indul - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón, Pécsett.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója a Közigazgatás Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) 2018 végéig megvalósuló fejlesztésről kiemelte: annak köszönhetően a napi ügyintézéshez szükséges, más nyilvántartásban nem fellelhető levéltári jogbiztosító iratok hozzáférhetővé válnak az állampolgárok számára közvetlen elektronikus módon vagy a kormányablakok szolgáltatásain keresztül. Ezek között említette a kárpótlások, a nyugdíjjogosultság megállapításához, az ingatlan-nyilvántartással, az építési és gyámügyekkel kapcsolatos, valamint számos más közigazgatási eljárás intézéséhez szükséges dokumentumokat.

Mikó Zsuzsanna elmondta, hogy a 2007 és 2013 között megvalósult e-levéltár program folytatásaként lehetővé válik a többi között az adatállományokat megfelelő módon tároló és hozzáférhetővé tevő több mint 250 munkaállomás, azok szerverparkjainak és tárolási infrastruktúráinak bővítése a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. biztonságos központi rendszerén keresztül. Példaként hozta fel a hadigondozottak kárpótlását lehetővé tévő, az elmúlt években hozott törvényeket, majd kijelentette: a levéltárak kötelessége, hogy segítsék az ilyen ügyekhez való hozzáférést az állampolgárok számára. Megjegyezte, hogy a fejlesztések megvalósulásával a levéltárak által őrzött kulturális örökséget "a ma állampolgára számára" is hozzáférhetővé teszik.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az eseményen azt mondta, az identitás és a történetírás szempontjából is "korunk nagy levéltáros szakmai kihívása", hogy napjaink hivatalos elektronikus levelezései megmaradjanak az utókor számára. A politikus a program finanszírozására kitérve felidézte: a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban kulturális fejlesztésekre fordítható mintegy 74 milliárd forintos forrás az Európai Bizottság "eredeti szándékaival szemben" a 2014-2020-as időszakban több mint 100 milliárdra nőtt.

A forrásmegoszlásról szólva kiemelte, hogy az összegből közösségfejlesztési és kulturális célokra 66 milliárd forintot sikerült "közel vinni" a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) a települési önkormányzatokhoz. Hozzátette, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kezelt Emberi Erőforrás Operatív Program révén csaknem 25 milliárd forint jut hasonló célokra, a vidékfejlesztési programban hárommilliárdos, a KÖFOP keretéből pedig több mint 2,63 milliárdos forrás áll rendelkezésre.

Forrás: MTI