Az Egyenlő Bánásmód Hatóság Komlón és Pécsen is működtet ingyenes ügyfélfogadást, amelyen a diszkrimináció áldozatai részesülhetnek jogi segítségben.

Városunkban, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál (Komló, Kossuth Lajos utca 113., 1. emelet, a volt Rendelőintézet épülete), minden hónap utolsó pénteki napján, legközelebb március 24-én, délelőtt tart ügyfélfogadást a hatóság Baranya megyei referense.

Előbb – utóbb bárki a diszkrimináció áldozatává válhat. A gyermeket váró kismama, a kisgyermeket nevelő munkavállaló, a testi, vagy értelmi fogyatékkal élő, a más anyanyelvű, vagy az országhatáron túlról érkező magyar nemzetiségű, a többséghez képest valamilyen megkülönböztető külső jellemzővel rendelkező személy. Sok esetben az életkoruk, vagy az egészségi állapotuk miatt éri hátrányos megkülönböztetés a sértetteket.

Az elmúlt két évben több mint kétszázan keresték fel panaszukkal a hatóság Baranya megyei ügyfélfogadását és több tucat eljárás indult, amelyek elsődleges célja az, hogy az ügyfelek megfelelő elégtételt kapjanak. Az eljárások során nem ritka az egyezségkötés sem, ennek hiányában a hatóság érdemben elbírálja az ügyfél panaszát. Az eljárások a panaszt előterjesztő ügyfelek számára költségmentesek.

Az ügyfelek természetesen maguk döntenek arról, hogy csak tájékoztatást, tanácsadást kérnek, vagy eljárást is kívánnak indítani.

A hatóság akkor járhat el, ha az ügyfelet valamely, törvény által védett tulajdonsága miatt éri hátrány. Ilyen védett tulajdonság például az egészségi állapot, az életkor, a nemzetiség, anyanyelv, nemzeti, vagy etnikai kisebbséghez tartozás, a politikai, vagy más vélemény, a vallási, vagy világnézeti meggyőződés, az érdek-képviseleti szervhez való tartozás, a nemi identitás, a bőrszín, a terhesség, illetve a gyermeknevelés, a társadalmi származás, a vagyoni helyzet és még sok egyéb, a sérelmet szenvedett személy lényegi jellemvonásának, vagy sajátosságának tekinthető körülmény.

A hatóság által megbízott és a panaszfelvételt végző referens azoknak az ügyfeleknek is tanácsot ad, akik nem biztosak az általuk igénybe vehető jogi lehetőségekben, illetve abban, hogy pontosan milyen eljárást indíthatnak.

Pécsen, a Rákóczi út 60. szám alatti Millennium Üzletház emeletén működő Igazságügyi Szolgálat biztosít helyszínt ennek a szolgáltatásnak. A pécsi ügyfélfogadások hétfői és csütörtöki napokon, délután kereshetőek fel.

A hatóság a megyei ügyfélfogadásokat „A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése” címet viselő TÁMOP projekt keretében tartja.

Dr. Gajda Zoltán

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 197 381 megtekintés

Videó: 47 325 624 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6755313

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh