Francia testvérvárosi delegáció látogatott Komlóra április közepén. A vendégeket több mint egy hetes, változatos programsorozat várta a baranyai városban.

Közel negyedszázados múlttal rendelkezik Komló és a Párizs mellett kisváros, Éragny testvérvárosi kapcsolata. A kölcsönös látogatások ezalatt rendszeressé váltak. Ezúttal kifejezetten népes, összesen 39 fős csapat érkezett az Oise folyó partjáról. Köztük diákok és a testvérvárosi kapcsolat ápolásában kulcsszerepet játszó helyi egyesületek tagjai.

„Szinte mindannyian először járnak Komlón, hiszen mindkét fél arra törekszik, hogy a lehető legtöbben kapjanak lehetőséget ilyen utazásokra, így a csoport évről évre cserélődik” – avatott be a részletekbe Polics József polgármester, aki a vendégek hivatalos városházi köszöntésén a kulturális kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. „Az eltelt 23 év bebizonyította, hogy mindkét fél számára kizárólag előnyökkel jár egy ilyen együttműködés. Lehetőség az utazásra, a nyelvgyakorlásra, egymás megismerésére és a miénktől némiképp mégiscsak eltérő kultúra megtapasztalására.”

A franciák egy hétig maradnak, ezalatt vendéglátóik változatos programokat szerveztek részükre. Szerepel ebben többek között budapesti és pécsi városnézés, élményfürdőzés Siklóson, kirándulás Orfűn és a kis-balatoni bivalyrezervátumban és egy rövid horvátországi kiruccanás is. A diákokat a Nagy László Gimnázium nyitott órái várták kölcsönös ismerkedésre és nyelvgyakorlásra, családi programként pedig húsvéti kézműves népszokásokat, tojásfestési technikákat próbálhattak ki. Utóbbi különösen nagy siker aratott, hiszen Franciaországban nem ismert ez a tradíció.

A komlóiak várhatóan ősszel viszonozzák a látogatást Éragnyban, ahol akár a pár éve átadott Komló sétányon is sétálhatnak.

Forrás: Komló Város Önkormányzat

Képek forrás: Facebook

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 628 532 megtekintés

Videó: 48 820 385 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7007786

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh