Egyre nagyobb szerepet kapnak a helyi gazdaságban a szociális szövetkezetek, amelyek foglalkoztatóként és a termékek forrásaként is fontosak a közösségeknek. Magyarszék az egyik pozitív baranyai példa.

Jó kedvű hentes köszönti a boltba belépőt, a pultban takaros rendben a húsok, arrébb pedig frissen sült kolbászt, hurkát pakolnak tálcákra, hiszen ebédidő táján járunk Magyarszéken. Az üzletet a helyi szociális szövetkezet működteti, így biztosak lehetünk benne, hogy az áru a közelből, kistermelőktől érkezett és a feldolgozásán is itteni emberek dolgoztak.

Mint Kárpáti Jenő, Magyarszék polgármestere felidézi, a Bo-Li-Ma Szociális Szövetkezetet 2015 augusztusában alapították, hogy összefogják a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó kistelepüléseken gazdálkodó, termelő magánembereket és önkormányzatokat. Így a nevet adó Bodolyabér és Liget mellett egy-egy saját szövetkezetet alapítva csatlakozott Magyarhertelend, Mecsekpölöske és Oroszló is, hogy a helyben megtermelt sokféle termékből – ahelyett, hogy alapanyagként értékesítenék – feldolgozott, magasabb értéket képviselő, piacképesebb árukat állítsanak elő, elsősorban helyi igényeket kiszolgálva.

Ma már vágópont, húsfeldolgozó üzem, zöldségfeldolgozó is működik Magyarszéken, a Ligeti Gyümölcsliget Léfeldolgozó Kisüzemrész pedig gyümölcslevekkel szolgál. A széki főutcán november elején nyitott meg az Éléskamra nevű szociális bolt, ahol a helyben főzött lekvártól a komlói tésztákon és orfűi forrásvizen a Tiszaszentimréről hozott fűszerpaprikáig sok minden kapható.

A számos társszövetkezet által termelt áruk kelendőek is, az üzleti életképességre nem lehet panasz. A magyarszéki szövetkezet az első évében 6 millió forintos forgalom után 2016-ban már 30 millió felett teljesített, idén pedig a nettó 40 milliós nettó forgalmat is átlépik. Sok beruházás is kellett persze: az önkormányzat némi anyagi segítséggel támogatta a szövetkezet indulását és az elejétől azt tűzték ki, hogy a saját lábán, piaci viszonyok között működjön, miközben a helyi élelmiszert teszi elérhetővé mindenkinek. A Start munkaprogram révén 35 milliót költhettek a vágópontra, 5 milliót az üzletek kialakítására, az Országos Foglalkoztatási Alapból pedig 13 milliót eszközökre és bértámogatásra.

A kistelepülések összefogásában működő magyarszéki szociális szövetkezet – amely ma az állattenyésztéstől az ajándéktárgyak készítéséig tucatnyi tevékenységet végez – 13 magánszemély és 3 önkormányzat alapításában indult, ma 11 embert foglalkoztatnak és tervben van a növelés is. A cél kivinni a korábban közfoglalkoztatott embereket a munkaerőpiacra és ez itt érvényesül is, hiszen öt alkalmazott korábban közmunkás volt.
Baranyában egyébként egyre népszerűbb a szociális szövetkezeti forma. A Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének adatai szerint találhatunk ilyen társult szervezeteket egyebek közt Alsómocsoládon, Egerágon, Pécsen, Gerényesen és Kisszentmártonban is.

Forrás, fotó: Bama

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 211 megtekintés

Videó: 48 316 222 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923048

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh