Nem mindig könnyű eligazodni a rengeteg információ között, amelyekkel a középkori pálos történetet kutatók szembesülhetnek. Pető Zsuzsa Eszter, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-muzeológusa 2017. december 12-én 16.30-kor a Csontváry Múzeum (Pécs, Janus Pannonius u. 11.) épületében megrendezett Korszakokon átívelő történelem című időszakos kiállítás termében tart előadást a témában.

Az egyetlen, magyar alapítású férfi szerzetesrend emléke régóta nem csak a közösségi, hanem a szakmai érdeklődés homlokterében áll.

Az előadás egyfajta iránytűként kíván szolgálni az érdeklődők számára a jól ismert és kevésbé ismert történeti szálakat illetően, elsősorban a régészeti eredmények és történeti források által. Ennek megfelelően a tárgyi, építészeti emlékek valamint a kolostorok természeti és ember alkotta környezetének bemutatásán keresztül kívánja felvázolni azt az utat, amelyet a pálos remeteközösségek bejártak. Azt a folyamatot, ami által a középkori Magyar Királyság egyik legmeghatározóbb szerzetesrendjévé emelkedtek. A pálos múlt megértése egy látszólag ellentmondó alapelvre épült; az elvonult életmódból táplálkozó, mégis a közösséget szolgáló életútra, amelynek leképezését a középkori mindennapokban, azok ránk maradt morzsáiban találhatjuk meg.

Az előadó a Magyar Nemzeti Múzeum régész-muzeológusa, Pető Zsuzsa Eszter, aki 2013 óta foglalkozik pálos kolostorok felmérésével, emellett 2006 óta több középkori épületegyüttes (pl. Regéc, Szendrő Felsővár, Budakalász, Kálvária-domb) feltárásában vett részt.

Az előadáson a kiállításra váltott 350 forintos (kedvezményes) belépőjeggyel lehet részt venni.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 092 600 megtekintés

Videó: 48 320 648 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923622

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh