Megkezdődik márciusban a Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonában lévő, 1975-ben megnyitott pécsi Karolina-külfejtés rekultivációjának első fázisa - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

Aradszki András az érintett terület szomszédságában lévő Pécsbánya-településrészen rendezett lakossági fórumon közölte: az 5,8 milliárd forintba kerülő munkálatok egyharmadát a Pannon Hőerőmű, kétharmadát a  Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft.-n (BVH) keresztül az állam finanszírozza a mintegy 400 futballpálya nagyságú területen. A munkálatok fő felelőse - a bányászati jog jogosultjaként - az erőmű - jelezte a politikus. Kiemelte azt is, hogy a kormány az elhagyott bányászati tevékenységek utáni tájrehabilitációt "komolyan gondolja" és "komoly pénzeszközöket" szán a tájsebek mihamarabbi megszüntetésére. Példaként említette, hogy 2019-től elhagyott szénhidrogén kutak rendezésére indulnak munkálatok az országban.

Rudolf Péter, Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy a Karolina-külfejtést 1975-ben nyitották meg: a majdnem 30 évig üzemelő bányából 8,5 millió tonna szenet termeltek ki. A rekultivációról elmondta, hogy 9,6 millió köbméternyi követ és félmillió köbméter termőföldet fognak visszatölteni a területre, ahol a tervek szerint rendezett, gyepesített, erdősített területet alakítanak majd ki. A cég vállalta, hogy az egymillió köbméter vizet is tartalmazó tölcsér alakú bányagödröt 169 méteres tengerszint feletti magasságig feltölti. A BVH erről a szintről a 195 méteres végső magassági szintig tölti tovább a területet - ismertette Rudolf Péter.

A Pannon Hőerőmű négy, a BVH további három évig dolgozik majd a területen - közölte a munkálatok ütemezéséről. A vezérigazgató tájékoztatása szerint annak érdekében, hogy a lakosságot lehető legkevésbé zavarják, kizárólag a hétköznapok nappali óráiban fognak dolgozni.   

Csizi Péter, a térség - újraválasztásáért induló - fideszes országgyűlési képviselője az eseményen a rekultivációról úgy fogalmazott: "annál fontosabb nincs, hogy eltűnjön egy olyan tájseb, amely körül emberek élnek". A Pécs belvárosától légvonalban néhány kilométerre található külfejtés miatt kialakult repedések veszélyeztetik a pécsbányai házakat - hangsúlyozta a politikus. A külfejtéssel szomszédos pécsi településrészeken januárban indított aláírásgyűjtést egy helyi civil szervezet a rekultiváció mielőbbi megindításáért. A kezdeményezést mintegy 700 ember - köztük Csizi Péter is - támogatta aláírásával.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 224 megtekintés

Videó: 47 974 703 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888081

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh