Nem jelent új megközelítést az Izraellel kapcsolatos friss EU-irányelv - hangsúlyozta kedden Brüsszelben Catherine Ashton szóvivője, miután Izraelben méltatlankodást váltott ki, hogy a június 30-án elfogadott és az uniós közlönyben pénteken megjelenő jogszabály megtiltja az együttműködést a 28 EU-tagországnak a megszállt területeken élő izraeliekkel.

Az együttműködési tilalom támogatások nyújtására, ösztöndíjak odaítélésére, telepeseknek és telepeknek szánt kutatási alapok létesítésére egyaránt vonatkozik - beleértve nem csupán a Golan-fennsíkot, a gázai övezetet és Ciszjordániát, hanem Kelet-Jeruzsálem zsidó lakónegyedeit is.

Ezentúl az unió és minden tagállama Izraellel megkötött összes szerződésének lesz egy olyan záradéka, amely szerint az unió álláspontja szerint az 1967-ben elfoglalt területek nem képezik Izrael részét, és rájuk nem vonatkozik a megállapodás.

Az új irányelv csupán világosabbá teszi a rendszert - mondta újságíróknak Maja Kocijancic, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője. Mint hangsúlyozta, az előírás a 2014-ben kezdődő középtávú költségvetési keretidőszak uniós projektjeihez biztosít egységes szempontrendszert.

Zeev Elkin izraeli külügyminiszter-helyettes nagyon fontos és nyugtalanító változásról beszélt kedden az izraeli rádióban. Kijelentette, hogy ez nem segíti John Kerry amerikai külügyminiszternek a palesztin-izraeli békefolyamat életre keltését célzó erőfeszítéseit.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 717 008 megtekintés

Videó: 48 928 543 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027730

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh