A 14. labdarúgó-Európa-bajnokságot Lengyelország és Ukrajna közösen rendezi meg 2012. június 8. és július 1. között. Lengyelországban Varsó, Gdańsk, Poznań, Wrocław, Ukrajnában Kijev, Harkiv, Doneck és Lviv városa rendez mérkőzéseket. Ukrajna válogatottja először vesz részt majd Európa-bajnokságon. Spanyolország a címvédő. A selejtezőkön 51 ország válogatottja vesz részt, innen 14 csapat jut ki az Eb-re. A döntőben csatlakozik a két rendező ország, így összesen 16 csapat fog részt venni az Eb-n.

Lengyelország:

A második világháború után a Szovjetunió befolyási övezetéhez tartozott. 1989-ben az ország második világháború utáni történetének első részlegesen szabad választásai zárták le a Szolidaritás (lengyelül Solidarność) mozgalom szabadság iránti törekvéseit. Lengyelország (lengyelül Rzeczpospolita Polska) 1999-től a NATO,2004-től az Európai Unió tagja. FővárosaVarsó (lengyelül Warszawa). Hivatalos nyelve a lengyel. Amit a szurkolóknak érdemes tudni: Lengyelország éghajlata mérsékelt kontinentális, hideg, felhős, csapadékos, mérsékelten hideg telekkel és enyhe nyarakkal, amelyeket szintén sok csapadék jellemez. Északon emellett óceáni éghajlat jellemző. Hivatalos pénzneme: lengyel złoty (PLN), a nagyobb városokban elfogadják az Eurót is.

Varsó:

Varsó, (lengyelül Warszawa kiejtése [var'ʃava]) 1596 óta Lengyelország fővárosa. Lakossága kb. 1,7 millió fő, az agglomerációval együtt kb. 2,4 millió fő, így Lengyelország legnagyobb városa. Varsóban van a lengyel parlament, a Szejm, az elnök székhelye, valamint itt vannak a központi államigazgatás szervei. Varsó egyben a Mazóviai vajdaság (województwo mazowieckie) székhelye is.

A legfontosabb sportklubok Varsóban:

Legia – a hadsereg klubja: labdarúgás, kosárlabda, jéghoki, röplabda, könnyűatletika, tenisz, vívás;

Polonia – labdarúgás, kosárlabda, sakk, úszás, asztali tenisz, ökölvívás;

Gwardia – a rendőrségi klub: labdarúgás, ökölvívás;

Warszawianka – kézilabda, úszás, tenisz;

AZS AWF – a Testnevelési Akadémia klubja: röplabda, rugby;

AZS Politechnika – a Műegyetem klubja: röplabda; Hutnik – a kohó klubja: labdarúgás.

A labdarúgó csapatokból a Legia a legnevesebb, 1916-ban alapították. 8-szor szerezte meg az országos bajnoki címet (utoljára 2006-ben) és 13-szor a kupát. Soha nem csúszott vissza a II. osztályba. Az UEFA-bajnokok ligája az 1995/95 szezonban elérte a negyeddöntőt, ahol a Panathinaikos Athéntól kapott ki. Két magyar edző trenírozta a Legia labdarúgóit: Elemér Kovács (1928-29) és János Steiner (1954-55).

Stadion: Nemzeti Stadion. Itt rendezik a nyitó mérkőzést, 2 csoportmeccset (Lengyelország-Görögország, Lengyelország-Oroszország), két negyeddöntőt, egy elődöntőt. Befogadó képessége: 55 920 fő. A stadion a lengyel labdarúgó-válogatott otthonául szolgál, ebbe a stadionban kizárólag válogatott mérkőzéseket rendeznek, egyetlen klub csapat otthonául sem szolgál. A stadion teljes nézőtere fedett. A játéktér felett egy mozgatható tető kapott helyet, így minden kulturális és sportesemény az időjárástól függetlenül megtartható. A stadion piros-fehér borítást kapott, amely Lengyelország nemzeti színeire emlékeztet.

Gdańsk

Gdańsk ( kiejtése, [ˈgdaɲsk], kasubul Gduńsk, németül Danzig [ˈdanʦiç]; régi magyar neve Dancka) Lengyelország hatodik legnagyobb városa, egyben legfontosabb kikötője, Pomeránia székhelye. A város a Balti-tenger részét képező Gdański-öböl déli partján helyezkedik el, konurbációt alkotva Sopottal, Gdyniával, és több kisebb településsel. Az összefüggő, összesítve milliós lélekszámú városi területet a főbb alkotó települések száma után gyakran nevezik Hármasvárosnak (Trójmiasto), melyek közül Gdańsk számít a legnépesebbnek, a maga 460 ezres lakosszámával.

Sport:

A stadion: A PGE Arena Gdańsk (egykori nevén: Baltic Arena) a Lechia Gdańsk nevezetű helyi csapat otthonául szolgál, és itt rendezik a C csoport három mérkőzését: Spanyolország-Olaszország, Spanyolország-Írország, Horvátország-Spanyolország mérkőzéseket, valamint egy elődöntőt. Befogadó képessége: 43 615 fő.

Poznań

Az egyik legnagyobb lengyel város, a Warta folyó partján fekszik, Nagy-Lengyelország és a Nagy-Lengyelország vajdaság fővárosa. Lengyelország ötödik legnépesebb városa 570 800 lakossal (2005). Az egyik legrégebbi lengyel város. A Szent Péter és Pál katedrális a legrégebbi lengyel templom, ebben található az első lengyel uralkodók: I. Mieszko, Vitéz Bolesław, II. Mieszko, I. Kazimerz, Władysław Odonic, I. Przemysł, Bolesław Pobożny, II. Przemysłsírja. Ma a város fontos ipari, kulturális és egyetemi központ.

A stadion:

A stadionavatót 2010. szeptember 20-án tartották, melyen Sting adott koncertet.

A Poznańi Városi Stadion (lengyelül: Stadion Miejski w Poznaniu). Lech Poznań nevezetű helyi csapat otthonául szolgál, 43 269 fő számára biztosított, amely mind ülőhely. Három mérkőzés otthonául szolgál a C csoportban: Írország-Horvátország, Olaszország-Horvátország és a Olaszország-Írország.

Wrocław

Wroclaw lakosságát tekintve a negyedik legnagyobb és az egyik legrégibb lengyel város. Az alsó-sziléziai vajdaság központja, járási jogú város. A Sziléziai síkságon, a középső Odera két partján fekszik. A városnak öt folyója van: az Odera és négy kisebb folyó, mely az Oderába ömlik: a Bystrzyca, Oława, Ślęza i Widawa. A II. világháború előtt a városnak 303 hídja volt, ebből jelenleg 220 áll.

A leghíresebb sport klub Śląsk Wrocław

Labdarúgás: Śląsk Wrocław

Kosárlabda: Śląsk Wrocław

Motorsport: Sparta Wrocław.

A stadion:

A Wrocławi Városi Stadion (lengyelül: Stadion Miejski we Wrocławiu) a Śląsk Wrocław nevezetű helyi csapat otthonául szolgál. Befogadóképessége 42 711 fő számára biztosított, amely mind ülőhely. A stadionavatót 2011. szeptember 10-én tartották Tomasz Adamek és Vitalij Klicsko WBC nehézsúlyú világbajnoki címért folytatott ökölvívó mérkőzésével. Itt rendezik az A csoport három mérkőzését: Oroszország-Csehország, Görögország-Csehország, Csehország-Lengyelország meccseket.

Ukrajna

A Szovjetunió szétszakadása óta először rendeznek Ukrajnában világversenyt. Oroszország után Európa második legnagyobb területű állama.Ukrajnában egy területet nyilvánított természeti világörökséggé az UNESCO, az is Szlovákiával közös: a Kárpátok ősbükköseit.

A helyszínek:

Kijev:

Ukrajna fővárosa és egyben legnagyobb városa. Lakosainak száma 2.642.486. Kijev az ország északi-középső részén, a Dnyeper folyó két partján fekszik. A város eredetileg csak a folyó jobb partján települt, de a 20. században a bal partra is átterjeszkedett. A folyó a város határain belül számos mellékágat és szigetet képezett. A várost északról a Deszna folyó és a Kijevi-víztározó, délről a Kanyivi-víztározó határolja.

A stadion:

Az Olimpiai stadion (ukránul: Національний спортивний комплекс «Олімпійський» görög betűkkel: Natsionalnij Szportivnij Kompleksz «Оlimpijszkij») A stadion az Ukrán labdarúgó-válogatottotthonául szolgál illetve a Dinamo Kijev is szokott mérkőzéseket rendezni az arénában.

A stadionavató ceremóniát 2011. október 9-én tartották, ahol Shakira lépett fel. Az olimpiai stadiont 1923-ban építették, mely története során három nagyobb horderejű felújításon is átesett (1941, 1997-99, 2011). 1967-ben elérte a 100 ezres kapacitást, az 1997-99-es felújítás során a modernebb ülőhelyek telepítésével ez a szám lecsökkent mintegy 83 ezerre. Jelenleg 70.000 fő befogadására alkalmas!

Öt mérkőzést rendeznek itt: Ukrajna-Svédország, Svédország-Anglia, Svédország-Franciaország, illetve egy elődöntőt, és a döntőt.

Doneck:

Doneck (ukránul: Донецьк), vagy régebbi, oroszos formában Donyeck (oroszul: Донецк) nagyváros Ukrajna keleti részében, aKalmiusz mentén. A Donecki terület közigazgatási központja, de történelmileg a Donec-medence alkotta régió kulturális és gazdasági központja. Ukrajna ötödik legnagyobb városa. Nevét a Donyecról, a Don mellékfolyójáról kapta. A település neve 1924-ig, majd 1941–1943 között Juzovka (ukrán nevén Juzivka), 1924–1941 között, valamint 1943-tól 1961-ig Sztalino (ukrán nevénSztaline) volt. A városban egy operaház, egy kis színház és egy filmharmónia is van.

A stadion:

A Donbasz Aréna (ukránul: Донбас Арена,) egy labdarúgó-stadion Doneckben, Ukrajnában. Az 50 ezer férőhelyes aréna a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságra készült 300 millió eurós költségen. 2009. augusztus 29.-én nyitották meg.[1] Jelenleg az ukrán labdarúgóliga első osztályában szereplő Sahtar Doneck használja. A stadiont az ArupSport tervezte, amely már számos híres stadiont tervezett. Ilyen stadion az Allianz Arena (München,Németország), az Etihad stadium (Manchester, Anglia) és a Pekingi Nemzeti Stadion (Peking, Kína). Kivételes műszaki megoldás a „lebegő tető”, hatás ami olyan mint egy repülő csészealj. A Sahtar első meccsét ebben a stadionban 2009. szeptember 27-én játszotta, amin 4-0-ra kiütötte az FK Obolony Kijivet az Ukrán labdarúgó-bajnokság 8. fordulójában. Öt mérkőzést rendeznek itt, a Franciaország-Anglia, Ukrajna-Franciaország, Anglia-Ukrajna a D jelű csoportban valamint egy negyeddöntőt, és egy elődöntőt.

Lviv:

Lviv (ukránul Львів, középkori magyar nevén Ilyvó, magyar forrásokban gyakran használt neve a német után Lemberg[1], németülLemberg, oroszul Львов [Lvov], lengyelül Lwów, latinul Leopolis) Ukrajna 830 000 fős nagyvárosa, a Lvivi terület központja. Jelentős kulturális központ, amely egyben más országok történelmében is fontos szerepet játszott. Lviv óvárosát az UNESCO2001-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

Látnivalók: Rinek tér (Régi Piactér), Fekete Ház, Örmény székesegyház, Ortodox székesegyház, Szent György templom, Latin székesegyház, Városháza (Ratusa), Dominikánus kolostor

A Boim kápolna a Lviv életében többször szerepet játszó, befolyásos Boim család temetkezési helyéül épült 1609-1617 között Andrzej Bemer építész tervei alapján. A kápolna a Latin székesegyház körül kialakított temető területén épült. A temetőben lévő sírokat később az építkezések miatt áttelepítették a Licsakivi temetőbe, a Boim-kápolna azonban eredeti helyén maradt, és máig Lviv leglátványosabb építészeti emlékei közé tartozik. A kápolna teljes főhomlokzatát faragott kő borítja. (A Boimok – eredeti vezetéknevük: Böhm – Magyarországról települtek át Lvivbe, majd később ellengyelesedtek.)

Operaház

Bolyai János emléktáblája az Ivan Franko Egyetem falán. Bolyai 1831–1832 között a Monarchia tisztjeként szolgált Lembergben. Ennek emlékét örökíti meg az LMKSZ kezdeményezésére 1993-ban felavatott emléktábla. Konstanca-emléktábla a Szent János kápolna falán. Az LMKSZ kezdeményezésére 2003-ban avatták fel a Magyarországon készült réz emléktáblát.

Viszokij Zamok (Fellegvár), A lublini unió emlékműve, Licsakivi temető, Ossolineum, Potocki-palota

A stadion:

Az Aréna Lviv (ukránul: Арена Львів magyar átírásban: Arena Lviv) egy labdarúgó-stadion Lvivben, Ukrajnában.

A stadion az FK Karpati Lviv nevezetű helyi csapat otthonául szolgál, illetve a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság egyik leendő helyszíne. Befogadóképessége 34 915 fő számára biztosított, amely mind ülőhely. Az építési munkálatokat 2008. november 20-án kezdték és 2011-ben fejeződtek be. A stadionavató ceremóniát 2011. október 31-én tartották. Az első labdarúgó mérkőzésre 2011. november 15-én került sor. Ekkor a Ukrajna 2–1 arányban legyőzte Ausztria együttesét. A stadionban szerzett legelső gól Artem Milevszkij nevéhez fűződik. Az Európa-bajnokság csoportmérkőzései közül hármat rendeznek meg: Németország-Portugália, Dánia-Portugália, Dánia-Németország.

Harkiv

Harkiv, oroszos formában Harkov (ukránul: Харків, régies ukrán írásmóddal: Харьків, oroszul: Харьков) Ukrajna második legnagyobb városa. A várost a Harkov folyóról nevezték el, de a helyi legenda egy Harjkov nevű kozákhoz köti a település nevének eredetét. Harkov Ukrajna jelentős ipari, kulturális és oktatási központja. A város egyetemein főként az ipari és a kutatási karon szakosodnak a hallgatók a mezőgazdálkodásra és a gépészetre. Szintén itt található a körülbelül 35 kilométer pályával rendelkező metrórendszer és 28 állomása. Egy másik harkovi érdekesség a Szabadság tér, mely Európában a harmadik, a világon pedig az ötödik legnagyobb városi tér; rajta épült Ukrajna első felhőkarcolója. Érdekesség: A sztálinista Szovjetunió idején olyannyira Moszkva központúvá akarták kiépíteni a birodalmat, hogy ami a moszkvai dolgoknál „jobbakat” meg kellett semmisíteni vagy a moszkvaiaknál „rosszabbra” átépíteni. Erre példa a Ploscsagy Szvobodi (Szabadság tér), mely jóval nagyobb volt a moszkvai Vörös térnél, ezért több mint a felét parkosították. Mára azonban nagy részét visszaépítették. Másik példa erre a Blagovescsenszkij szobor (Благовещенский собор) nevű ortodox templom, mely nagyobb volt a Vaszilij Blazsennij székesegyháznál, emiatt levették tetejéről a keresztet és kisebbet tettek rá (mára visszahelyezték rá az eredetit). Ukrajnának ezen a vidékén másképpen, ún. harkivi stílusban játszanak az ukrán népi hangszeren, a bandurán.

A stadion:

A Metaliszt Stadion (ukránul: Металіст стадіон). A stadion az FK Metaliszt Harkiv nevezetű helyi csapat otthonául szolgál. Befogadóképessége 38 633 fő számára biztosított, amely mind ülőhely. A harkivi stadiont 1925-ben építették, mely története során négy nagyobb horderejű felújításon is átesett. Először az 1960-as évek közepén a nyugati oldalt renoválták. A következő felújítási munkálatok 1970-ben kezdődtek és négy évvel később fejeződtek be. Ekkor a létesítmény befogadóképességét kibővítették és ellátták információs központtal, szállodával, edzőteremmel. 1979-ben a keleti és déli lelátó kapott új külsőt. Három mérkőzést rendeznek itt a B jelű csoportból: Hollandia-Dánia, Hollandia-Németország, és a Hollandia-Portugália meccset.

Források: www.uefa.com www.wikipedia.hu

A következő részben bemutatjuk a játékvezetőket, és néhány érdekességet!

Forrás: Miki

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 056 megtekintés

Videó: 48 294 308 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920155

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh