Meghódítottuk a Balaton kört, s felturbóztuk!

Június 21 este 22óra 15perckor indultunk utunkra. Tehát az éjszaka leple alatt hagytuk el Komlót, de nem, mint vert sereg, hanem mint két bizonyítási vággyal fűtött bringás. Első megállóhelyünk Dombóváron volt az egyik benzinkútnál, ahol szendvics, és kávé volt a menü. Majd ismét útra keltünk, következő állomásunk Iregszemcse volt. A komlóiak által jól ismert non-stop nyitva tartó egységbe tartottuk hosszabb pihenőnket. Mint megtudtuk 5 perccel, korábban érkezünk akkor elázunk. Hosszabb pihenőnk alatt alaposan feltöltöttük magunkat energiával, majd ismét kerékpárra pattantunk. Siófok előtt jött egy rövid holtpont, majd új erőre kaptunk, és nagyon jó tempóval haladtunk tovább. Világosban fél hat tájában érkeztünk meg a Balaton fővárosába, ahol az igencsak népszerű kék-fehér színű multinál tartottunk egy technikai szünetet. Frissítőt vettünk magunkhoz, majd a kerékpárúton a Sió mentén haladtunk a magyar tenger partjai felé – ez is élmény volt, kár, hogy kissé koszos volt a víz. És ha Siófok, akkor nekem valami galiba, ezúttal küllőtörés. De a hajnali Balaton part mindenért kárpótolt. Miután kigyönyörködtünk magunkat célba vettük szálláshelyünket, ami Balatonbogláron volt a Villa Zsófiában. 9 után érkeztünk meg, vendéglátónk nagyon szívélyes és barátságos volt. Nagyon pozitív volt, hogy málnaszörpöt kaptunk jéggel. Mindenben segítségünkre voltak, még a küllőjavításhoz is ajánlottak szerelőt, aki gyorsan meg is oldotta a problémát (a szerviz Bogláron az oroszlános autókereskedés mellett található). Igazi bringás barát szállás. Délutáni sziesztánk után nem hagyhattuk ki a helyi rosét, ami igazán ízletes és testes volt. Itt meg kell még említenem, hogy kértünk egy magyaros pizzát, a hajókikötőben, amin igazi házi kolbász és sonka volt.

Az elfogyasztott rosé megtette hatását, s a reggeli 5 órai ébresztő kissé korainak tűnt, de szép lassan összeszedtük magunkat, és miután megnyergeltük drót szamarainkat neki vágtunk a Balatoni Körút meghódításának. Első megállónk egy bringás pihenő volt Balatonberényben ahol csillagászati áron ittunk két kávét. Következő pihenőnk Keszthely előtt volt a Balaton csücskénél, Helka és Helén faszobránál. Mivel időnk véges volt ezért kénytelenek voltunk kihagyni a Festetics Kastélyt, és a város látni valóit, de aki teheti, mindenképp tegye meg ezt!

Ebédidő csapott le ránk Badacsonynál, s a Keller Pincészetnél találtunk is fogunkra való zsíros deszkát (megjegyzem, hogy hatalmas szelet volt, körülbelül 2-3 szeletet tett ki egy), ami erőt adott a folytatáshoz is. Szükség is volt rá, ugyanis kissé eltévedtünk, de a 18 km-s kerülő is megérte, mert szép tájakon vezetett utunk (helyenként 100-200 éves házak közt). A tévút miatt nagyobb sebességre kapcsoltunk, s meg sem álltunk Balatonfüredig (így hagytuk ki Tihanyt, ami megért volna egy óra bámészkodást…) Füreden végig haladtunk a sétáló utcán, s a végén tartottunk egy kis szünetet. Majd következett a legnehezebb rész felmászni a Tó másik végébe, ahonnan gyönyörű kilátás tárult szemünk elé, pont naplemente előtt…

Lassan értük el Siófokot, s ezzel számunkra a záró részét a Balaton körnek, sajnos az utolsó 35 km-t sötétben tettük meg, de ezzel együtt mondhatom, hogy megérte. Vasárnap kissé fáradtan ébredtünk 9 órakor. Majd egy órába került mire összeszedtük magunkat, de tudtuk, hogy még előttünk van zárásként 110 km. Egy számunkra ismeretlen útnak vágtunk neki, ugyanis a Látrány, Visz, Andocs, Igal, Somogyszil, Nak (erről a településről csak annyit, hogy 200 méterenként van közkút) Kaposszekcső, Vásárosdombó, Kisvaszar útvonalnak. Benne volt már a lábunkba 368 km, ezért kissé lassabban haladtunk, mint az elmúlt két napban, de megérte, hisz Somogyban vannak szép, rendezett települések, és kemény hosszú dombok. Utolsó megállóhelyünk Kisvaszar volt, ahol frissítettünk az utolsó domb előtt. És miután ezt is leküzdöttük hazaértünk. Megtettünk 478 km-t, ami 3 nap alatt nem kis teljesítmény, mindenképp olyan bringásoknak ajánlom, akik rendelkeznek a megfelelő állóképességgel!

Nehezményeztem, hogy alig láttunk valamit a Balatonból, viszont voltak olyan részek, amik szemet gyönyörködtetőek voltak. Aki teheti, több nap alatt teljesítse a kört, ugyanis megéri helyenként elidőzni!

Bármekkora távot is teszünk meg ellenőrizzük indulás előtt a gumiabroncsok megfelelő nyomását, a fékberendezések helyes működését, lámpákban nem merült-e le az elem, valamint tegyük be táskánkba a láthatósági mellényt! A bukósisak használata nem kötelező, de ajánlott! Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait!

Forrás: Miki

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 890 megtekintés

Videó: 48 286 073 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919387

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh