Az olajkészletek hiánya mítosszá vált, mostanra már nem az energiahordozók, hanem sokkal inkább a környezetszennyezési kvóták szűkössége hordozza magában a globális konfliktushelyzet kialakulásának veszélyét - állapítja meg a BND német szövetségi hírszerző szolgálat tanulmánya.

Az új technológiák miatt megnövekedett kitermelhető fosszilis energiahordozó készleteknek köszönhetően az ellátás biztonsága már lekerült a biztonságstratégiai tervezés napirendjéről. Szerepét a szén-dioxid-kibocsátási jogosítványok elosztása vette át - mutat rá a BND (Bundesnachrichtendienst) tanulmánya, amelynek létezését a hivatal a Welt hírportál megkeresésére meg is erősítette.

A konfliktushelyzetek kialakulásának veszélyét nemcsak az növelheti, hogy a feltörekvő térségek energiaigénye egyre növekszik, hanem az is, hogy az új, nem hagyományos technológiák alkalmazásával kitermelhetővé tett olaj- és gázkészletek késleltetik az átállást a megújuló energiaforrásokra. A kitermelhető fosszilis energiahordozók mennyisége lényegesen megnőtt az új technológiáknak köszönhetően. Az észak-amerikai kitermelés növekedése nemcsak az olaj és a földgáz árát szorítja le a BND tanulmánya szerint, hanem a szénét is. Az Egyesült Államokban az olcsó földgáz már elkezdte kiszorítani a piacról a szenet, olyannyira, hogy az ország exportőrré vált, és egyebek között Németországba is szállít szenet.

A tanulmány az egyik legnagyobb biztonsági kihívásnak a klímakárosító gázok tárolásának megoldását nevezi meg. Az már ma is látható, hogy a légkör szén-dioxid-tartalma már 2040 előtt át fogja lépni a 0,045 térfogatszázalék (450 ppm) arányt, ami annyit jelent, hogy a légkört alkotó gázelegy egymillió molekulájából 450 szén-dioxid molekula lesz.

Az IEA nemzetközi energia ügynökség World Energy Outlook című tanulmányában a 0,045 térfogatszázalékot jelölte meg a szén-dioxid kritikus határértékeként, amelynél a globális felmelegedés mértéke még nem lépi át a két Celsius-fokot. A határérték tartásához az IEA szerint legfeljebb még 1110 milliárd tonna szén-dioxidot lehet a légkörbe bocsátani.

“A manapság ismert készletek elégetésével a szén 1700 milliárd tonna szén-dioxidot, az olaj több mint 600 milliárd tonnát, a földgáz pedig 400 milliárd tonnát juttatna a légkörbe” - hívja fel a figyelmet a BND tanulmánya. Az összes ismert, de a mai technológiával még nem kitermelhető fosszilis energiahordozó elégetése viszont 40 ezer milliárd tonna szén-dioxidot juttatna a légkörbe.

Forrás: alternativenergia.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 426 megtekintés

Videó: 48 301 813 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920908

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh