A hongkongi „Mozgásban lévő robotok 2012” elnevezésű expón a világ legkifinomultabb (és legszebb) robotjai keltek életre.

Képzeljünk el egy olyan világot, amiben robotok irányítják a közlekedést, robotok dolgoznak a gyárakban, robotok főzik az ebédet vagy takarítják a lakást. Lehet, hogy egy ilyen világ már nincs is olyan messze. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg ilyen világban szeretnénk-e élni.

Japánban a robotok szinte hétköznapi felszerelésnek számítanak és legújabb generációjuk igencsak megközelíti a gépeket és az embert elválasztó vonalat. Ezen a héten, első hongkongi látogatása alkalmával, a női Geminoid F android elbeszélgetett az expo látogatóival, énekelt, mosolygott és természetesen nagy sikert aratott. Készítője, a robotika gurujának számító japán Hiroshi Ishiguro, 65 viselkedéstípust programozott androidjába, aminek köszönhetően a Geminoid F jelenleg a világ legintelligensebb robotjának számít.

Ishiguro legutóbb 2006-ban került az újságok címoldalára, amikor a saját képmására készített Geminoid HI-1 androidot bemutatta a nyilvánosságnak. Úttörő munkájának köszönhetően a CNN szerint ő világ nyolc „legnagyobb zsenijének egyike, aki megváltoztatja életünket,” a BBC pedig dokumentumfilmet készített róla, „Ember-gép” (Man-Machine) címmel. Ishiguro szerint „F” (az új robot) elegánsabb és megközelíthetőbb, mint elődei.

A HI-1 és F közötti legnagyobb eltérés a robot viselkedését irányító működtető szerkezetek számában rejlik. HI-1 összesen 50 darab, míg F mindössze 12 ilyen szerkezettel rendelkezik, aminek köszönhetően a robot ára egymillió dollárról 110 ezer dollárra csökkent. Ishiguro reméli, hogy az alacsonyabb ár segíthet a robot széleskörű elterjedésében és népszerűségének növekedésében. A kutatók elektromos jelek segítségével emberi viselkedéseket programoztak a robotot vezérlő számítógépbe, amelyek lehetővé teszik, hogy az android mosolyogjon, grimaszokat vágjon, összeráncolja a szemöldökét, de azért egyelőre a szilikon bőrrel borított robot legtöbbször elég bamba arcot vág.

F ugyanakkor máris keményen dolgozik. Tavaly a tokiói művészeti fesztiválon lépett fel egy darabban, nemrégiben pedig az egyik tokiói áruházban pózolt a látogatóknak. Természetesen egyelőre nehéz megjósolni, mire fogják az emberek használni a robotokat a jövőben, de Ishiguro szerint a lehetséges alkalmazási területek száma végtelen. F-ből lehet manöken, helyettesítő tanár vagy hosztesz. „Most még nem tudjuk megjósolni mi mindenre használják majd az emberek a robotokat,” mondja Ishiguro. „Mi szolgáltatjuk a technológiát, de a felhasználást nem irányítjuk.”

Vajon egyszer a robotok barátainkká is válhatnak, netán belsőséges társak is lehetnek? Ishiguro szerint igen. Véleménye szerint a megfelelő technológiával az androidok képesek lesznek gondolkozni, színészkedni és ember módjára viselkedni.

„Mitől ember az ember?” – kérdezi. „Mondják meg nekem és én készítek róla egy másolatot.”

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Egy kis beszélgetés a robottal: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 720 887 megtekintés

Videó: 48 932 017 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028326

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh