Izlandon egyre fokozódik a vulkanikus tevékenység. A Katla nevű vulkán kitörhet a közeljövőben, de a vulkanológusok leginkább a Kanári-szigetek víz alatti vulkánjának kitörésétől tartanak. A Katla kitörése azonban sokkal veszélyesebb következményekkel járhat, mint amivel az Eyjafjallajokull és a Grimsvotn kitörése járt.

A Katla Izland déli részén található, 1512 méter magas, átmérője pedig hozzávetőlegesen 10 kilométer. A vulkán lejtőjén egy gleccser található, a Myrdalsjokull. Ha a Katla kitör, ez a gleccser megolvad, ami katasztrofális árvizet okozhat az egész délkeleti parton.

A vulkán az év közepén kezdett el újra életjeleket adni, július 9-én regisztrálták az első komolyabb tevékenységet. A várhatóhoz képest még jelentéktelennek számító rengés árvizeket okozott és több hidat is megsemmisített az országban, ami az ország több térségében is teljesen elszigetelte a lakosságot. Novemberben már több mint 500 rengést regisztráltak, és bár mindegyik gyenge volt, ez azt jelenti, hogy a Katla alatt a magma már mozgásban van.

A Katlának általánosan rossz hírneve van Izlandon. Aktivitását először a 8. században észlelték. Az eddigi legerősebb kitörés 1755-ben történt. A gleccser hirtelen megolvadása árhullámot indított el, ami becslések szerint másodpercenként 200000-400000 m3 vizet terített szét (összehasonlításképp: a világ legnagyobb folyama, az Amazonas vízhozama 220000m3/s) Akkor a szemtanúk beszámolója szerint hatalmas folyó zúdult le a hegyen, ami kisebb hegy méretű jégtömböket mozdított az óceánba. Az 1783-as kitörés még nagyobb katasztrófát okozott. A vulkán nyolc hónapig dühöngött, ami végül egy évig tartó, leginkább a nukleáris télhez hasonlító jelenséggel végződött. 1918-ban a vulkán újra felébredt, majd 1934-ben és 1955-ben is kitört.

A Katla a sziget más vulkánjaival is kapcsolatban van. Vulkanológusok megállapították, hogy a Katla 920-as, 1612-es és 1821-es kitörését is az Eyjafjallajokull kitörése előzte meg, ami alig 20 kilométerre a Katla mellett található. Így az Eyjafjallajokull tavalyi kitörése egy újabb katasztrófa előjelének tekinthető.

A Kanári-szigeteknél található víz alatti vulkán szeptemberi kitörése harmadik szakaszéba érkezett. A víz alatti vulkán felett óriási 50 méter átmérőjű örvény kialakulását regisztrálták. A déli parton élők közül már rengetegen elhagyták otthonaikat az elviselhetetlen kénszag miatt. A levegő széndioxid tartalma megháromszorozódott, ami csak megerősíti, hogy a vulkanikus tevékenység csökkenésére már nem lehet számítani a közeljövőben. A kitörés középpontja egyre közeledik a felszínhez, ami azt jelenti, hogy El Hierro mellett egy új sziget fog megjelenni. A Katla és az El Hierro közelében lévő vulkán közt geológiai kapcsolat van, mindkettő a Közép-atlanti hátság részét képezi. Izland szigetének egésze részét képezi ennek a rendszernek, ami most ébredőben van, és füsttel, korommal boríthatja be Európát.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 321 877 megtekintés

Videó: 45 407 847 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6370494

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh