Az E.ON idén harmadik alkalommal adta át az úgynevezett E.ON Energy Globe Magyarország díjat, amely a magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerésére és a környezettudatos szemlélet népszerűsítésére szolgál - közölte a társaság az MTI-vel.

A cég márciusban hirdette meg az Energy Globe Magyarország versenyt, amely egy 1999-ben indult nemzetközi megmérettetés része, és amelyben idén már 182 ország vesz részt. A magyarországi fordulóra beküldött több mint 150 pályaműből a szakmai zsűri döntése, illetve a közönség szavazatai alapján választották ki a nyerteseket és díjazták hat - egyéni kezdeményezés, épület, jövő generációja, vállalat, ötlet, önkormányzat - kategóriában az innovatív, fenntartható ötleteket.   

Az E.ON Energy Globe Magyarország verseny fődíját, egy 100 százalékban elektromos Nissan LEAF autót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Hernádszentandrás Község Önkormányzata nyerte meg, az általuk kialakított BioSzentandrásnak nevezett ökogazdálkodási rendszerrel, amelyben zöldségeket, gyümölcsöt, fűszernövényeket termesztenek, azokból szörpöket, lekvárt, aszalványokat állítanak elő, egyedi kézműves termékeket készítenek, erre épülő szolgáltatásokat alakítottak ki. Hernádszentandrás egyúttal a pályázat Önkormányzat kategóriáját is megnyerte.   

Az Egyéni kezdeményezés kategóriában a pécsi Zöld Folt Közösségi Kert lett a legjobb, amelyben egy elhanyagolt, szemetes belvárosi foghíjtelket formáltak szép, és a közösség számára is hasznos területté.   

Az Épület kategória győztese a borsod megyei Irotán található Irota EcoLodge elnevezésű klímasemleges üdülőhely lett, amit kizárólag használt, illetve újrahasznosított anyagokból építettek fel, a melegvizet napkollektorok állítják elő, az áramot pedig napelemek termelik.   

A Jövő generációja kategóriában egy környezetvédelmi oktatóterem, a pécsi Öko-Kuckó végzett az élen.     

A Vállalat kategória nyertese a Terrán GENERON napelemes tetőcserép, amelynek a különlegessége, hogy a napcellákat úgy integrálják az egyedi tetőcserepek felszínére, hogy azok megjelenése és felhelyezése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel.   

Az Ötlet kategóriában a SOL-ART elnevezésű úszó solar panelt díjazták, a fejlesztés lényege, hogy a napelemeket egy olyan különleges bevonattal látják el, ami lehetővé teszi, hogy azok a vízen lebegjenek, így használhatóak akár például kikötők energiaellátására is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 565 megtekintés

Videó: 48 304 375 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921214

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh