Egyre több jel utal arra, hogy 13 ezer évvel ezelőtt is becsapódás okozta a drámai változásokat.

A dinoszauruszok kihalása kapcsán szinte mindenki hallott már a sok millió évvel ezelőtti becsapódásról, amely számos állatfaj és a növényvilág jó része számára is a véget jelentette. A jelek azonban arra utalnak, hogy nagyjából 13 ezer évvel ezelőtt is sor került egy katasztrófára, amely többek között a gyapjas mamutok kihalásához vezetett.

A Dél-Karolina Egyetem kutatói a napokban tették közzé hivatalos bejelentésüket, amelyben az utóbbi időben kielemzett mintákról, valamint az így kapott eredményekről olvashatunk. Eszerint több kontinensen is találtak már becsapódásra utaló jeleket, többek között a mintákban kimutatható platina és az irídium mennyiségének gyors megugrását, ami viszont azt sugallja, hogy 12800 évvel ezelőtt valóban becsapódott valamilyen objektum a Földbe, először hatalmas tüzeket és forróságot, majd pedig gyors lehűlést okozva, a klimatikus változások pedig több nagy méretű állat eltűnését eredményezték. Így halhattak ki a gyapjas mamutok (két kisebb csoport kivételével), a kardfogú tigrisek, valamint számos egyéb állatfaj.

A kutatótársadalom nem minden tagja gondolja úgy, hogy becsapódás következett be, mások ugyanis így vélik, hogy hatalmas mennyiségű jég olvadt meg, ez vezetett a drámai változásokhoz. Egyes véleményekben az emberi tevékenység (elsősorban a túlvadászat) jelentőségére hívják fel a figyelmet, ez viszont önmagában valószínűleg nem eredményezhette ezen állatok teljes eltűnését. Jól jelzi a megváltozott körülményeket, hogy magát az időszakot is a hidegebb klímát jól tűrő Dryas octopetala virágról nevezték el, azonban az egyre szaporodó (Észak-Amerika után Európa, valamint Dél-Amerika és Ázsia területén is felbukkant) jelek ellenére nincs egyetértés az úgynevezett Younger Dryas climate event kapcsán.

Nemrég már Grönlandon is beazonosítottak egy krátert, amely kitűnő jelöltként bukkant fel, viszont itt még részletes elemzésre és pontos datálásra is szükség lesz, mielőtt mindent ezen becsapódás számlájára írunk – ez a folyamat, valamint a további vita akár évtizedekig eltarthat majd, bár ezzel kapcsolatban érdemes azt is megjegyezni, hogy egyesek szerint eddig ismeretlen emberi civilizációk is jelen lehettek már ekkor, amelyek többek között a Göbekli Tepe területén talált, nem mellesleg pontosan erre a korra datált érdekes leletekért is felelősek voltak.

Forrás: sg.hu / sc.edu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 757 361 megtekintés

Videó: 48 955 501 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032506

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh