Kampány indult az eltűnt gyermekek mielőbbi megkerüléséért Ne várj 72 órát! címmel - mondta Bagota Béla, a Valan - Az angyalok völgye film rendezője az M1 aktuális csatorna műsorában.

2018-ban 2900 kiskorú, 15 499 fiatalkorú és 3084 felnőttkorú eltűnési esetében indult körözés. A kiskorúak 20%-a családból, míg 80%-uk gyermekotthonból, lakásotthonból tűnik el vagy távozik engedély nélkül. A gyerekek eltűnésének legfőbb okai a munkanélküliség, az aluliskoláztatottság, a nem megfelelő családi háttér.

Bár Magyarországon a kerítés, kitartottság és prostitúció elősegítése címen regisztrált bűncselekmények kis mértékben fordulnak elő az egyéb bűncselekményekhez képest, az ORFK nap mint nap azért dolgozik, hogy tovább csökkentse ezeknek az eseteknek az előfordulását.

A Ne várj 72 órát! címen induló kampány azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy az eltűnési esetekben várni kell a bejelentésig. Fontos tudnunk, hogy a nyomozás a bejelentéskor azonnal megkezdődik, és minden eset elévülési ideje 90 év. A videók megtörtént esetek bemutatása mellett olyan kérdésekre válaszolnak, mint: mit tegyünk, ha valaki eltűnt, vagy úgy érezzük, valakit fogva tartanak, kihasználnak? Mi segíthet a kiskorúak szökésének megelőzésében?

A film hazai forgalmazója, a Mozinet és az Országos Rendőr-főkapitányság összefogásával készült videók célja felhívni a figyelmet a gyerekeltűnési ügyekre, az információszolgáltatás fontosságára annak érdekében, hogy megelőzzék a hasonló ügyeket, az eltűnt gyermekek pedig minél előbb megkerüljenek - emelte ki a rendező.   

Bagota Béla elmondta: filmjük - melynek középpontjában egy rejtélyes módon eltűnt kislány esete áll - premierjét november 21-én tartják. A filmet Erdélyben, Balánbányán forgatták, mert ott találtak olyan kisvárost, ahol a forgatás idejére garantált volt a havas táj.

Forrás: MTI / prae.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 700 786 megtekintés

Videó: 48 911 999 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024546

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh