Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azt akarja elérni, hogy a közösségi portálok és online szolgáltatások üzemeltetői biztosítsanak számára lehallgatási lehetőségeket.

A Cnet és a Wired értesülései alapján az FBI eddig a közösségi oldalak, a VoIP-szolgáltatások, az azonnali üzenetküldő programok és a levelezőplatformok fejlesztőit kereste meg. A hivatal képviselői már találkoztak többek között a Google, a Yahoo és a Facebook vezetőivel, s ezeken a megbeszéléseken tájékoztatták őket az elképzelésről. Az FBI jelenleg is szorgalmaz egy olyan törvénytervezetet, amely minden online szolgáltatás üzemeltetőjét kötelezné az együttműködésre.

Az Egyesült Államokban a távközlési társaságokat az 1994-es Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) kötelezi arra, hogy a hatóságok számára biztosítsanak egy külön lehallgatóhelyiséget. A nyomozó hatóságok erre támaszkodva tudják nyomon követni a gyanúsítottak kommunikációját. A kommunikáció legújabb formáira szakosodott internetes szolgáltatók - a telefontársaságokhoz hasonlóan - elvben szintén kötelezhetők arra, hogy a hatóságok számára lehetővé tegyék klienseik megfigyelését, ám mivel az 1994-es törvény rájuk nem vonatkozik, ezek a cégek eddig nem voltak kénytelenek kiépíteni a megfigyelés műszaki feltételeit. Ezen változtatna évek óta az FBI.

A Cnet szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda frissítené a jogszabályt, így az már a Skype vagy éppen az Xbox Live működtetőire is vonatkozna. Kérdés, hogy az ötletet mennyire támogatja az amerikai kabinet. Az FBI szóvivője azzal érvelt, hogy növelné a nemzetbiztonsági kockázatot, ha nem tennék lehetővé e szolgáltatások és az azokat használó személyek ellenőrzését. A hivatal jogászai a legjobb megoldásnak a CALEA kibővítését tartják.

Az FBI már 2006-ban közölte, hogy nem csak az internetszolgáltatókat, hanem a hálózati hardverek gyártóit is kiskapuk elhelyezésére kötelezné, hogy az eddiginél könnyebbé váljon a lehallgatások megszervezése és végrehajtása. Ezt követően 2010-ben merült fel újra egy olyan törvénytervezet, amely lehetővé tenné a különböző szervek számára az internetes kommunikációs szolgáltatások ellenőrzését. Az indoklás szerint a kibővített jogosítványokra a Facebook, valamint a Skype és a különösen Blackberry-készülékek térhódítása miatt van szükség, utóbbiak ugyanis titkosított kapcsolatot tesznek lehetővé és ez szálka az amerikai hatóságok szemében.

A Microsoft 2009 decemberében regisztráltatta az amerikai szabadalmi hivatalnál azt a módszert, amelyben kifejezetten az internetes telefonszolgáltatásokhoz használható lehallgatási módszert írt le. A VoIP-lehallgatások ellen már 2006 júliusában tiltakozott több internetes szaktekintély, köztük Vint Cerf, Steve Bellovin és Matt Blaze.

Forrás: sg.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Az orwelli felügyelőrendszer kialakulása Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 867 730 megtekintés

Videó: 49 048 821 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7052029

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh