A világ egyetlen mérgező harapású főemlősének, a lajhármakinak a mérge segíthet megérteni, hogy miért allergiás olyan sok ember a macskákra - állítják a kutatók, akik szerint a négylábú házi kedvenceknél védelmi célokat szolgálhat az allergia kiváltásának képessége.

A Queenslandi Egyetemen dolgozó Bryan Fry által vezetett kutatócsoport az indonéziai Cikananga Vadmentő Központban tanulmányozta a lajhármakikat - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.   

"A lajhármaki a világ egyetlen ismert főemlőse, amely méreggel rendelkezik, ám ennek ellenére gyakorlatilag soha nem tanulmányozták" - mondta a szakember, megjegyezve, hogy bár a tudomány számára ez az állat egyelőre csupa rejtély, aranyos külseje miatt az illegális kisállat-kereskedelemben meglehetősen népszerűnek számít.   

A lajhármakik a könyökükben lévő mirigyekből nyerik a mérgező váladékot, amelyet lenyalogatva összekevernek a nyálukkal.   

"Általában a társaikkal harcolva vetik be a mérgüket, amely lassú sebgyógyulást okoz" - magyarázta Fry. Majd hozzátette: "amikor azonban embert harapnak meg, az áldozatnál olyan tünetek jelentkeznek, mintha allergiás sokkja lenne".   

A szakember szerint a hasonlóság még szembetűnőbbé vált a laboratóriumi vizsgálatok során.   

"Megvizsgáltuk a lajhármaki mérgében lévő fehérje DNS-szekvenciáját és megállapítottuk, hogy az gyakorlatilag azonos a macskákon lévő allergén hatású fehérjével" - fejtette ki a kutató.   

Fry és kollégáinak elmélete szerint mivel a lajhármakik védekezésre használják ezt a fehérjét, könnyen lehet, hogy a macskáknál is védelmi célokat szolgál az allergiát kiváltó anyag.   

"Nem lehet véletlen, hogy olyan sok ember allergiás a macskákra. Olyasmi lehet ez, amely evolúciósan alakult ki a vadonban, hogy védelmet nyújtson a ragadozók ellen" - mondta a szakember.   

"Az a képesség, hogy védekezésképpen allergiás reakciót tudnak kiváltani, nem lehet csupán a lajhármakik sajátossága, hanem olyasvalami, amely időben párhuzamosan a macskáknál is kialakulhatott" - jegyezte meg Fry, aki a jövőben további vizsgálatokkal fogja tesztelni az elméletét.

Forrás: MTI / phys.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 118 megtekintés

Videó: 48 301 400 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920855

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh