A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya 2021-ben az Év Gyógynövényének a fekete nadálytövet választotta.

A fekete nadálytő (Symphytum officinale L.) hazánkban is honos gyógynövény, amelynek a gyógyászatban a gyökerét alkalmazzák. Hagyományosan zúzódások, csonttörések kezelésére használták, erre utal a növény egyik népies neve is (forrasztófű).

Napjainkban hátfájás, ízületi fájdalom, húzódások és zúzódások kezelésre alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő hatását kísérletesen igazolták, és klinikai vizsgálati eredmények támasztják alá hátfájást, valamint az ízületi és izomfájdalmat, zúzódásokkal, húzódásokkal kapcsolatos tüneteket enyhítő hatását. A fekete nadálytő számos kozmetikum és gyógyszer összetevői között megtalálható. Kivonatai csak külsőlegesen, ép bőrfelületen alkalmazhatóak, fogyasztása mérgezést okozhat. Az ellenőrzött összetételű termékek szakszerű külsőleges alkalmazása ugyanakkor teljesen biztonságos.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Ennek jegyében indította útjára 2013-ban az Év Gyógynövénye kezdeményezést. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el. Bővebb információ az Év gyógynövénye weboldalán olvasható.
    
Forrás: evgyogynovenye.hu