Az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait szeretné összegezni tudományos értékelő jelentésekben a frissen megalakult Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC), amely áprilisra tervezi első tudományos konferenciáját. 

A HuPCC az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fórumaként jött létre - közölték az egyesület keddi online sajtótájékoztatóján a HuPCC vezetői.  

Ürge-Vorsatz Diana alelnök hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás rendkívül összetett terület, ezért szükség volt egy olyan szervezetre, amely összeszedi a témában elérhető rengeteg információt, ezzel a céllal alakult meg az IPCC mintegy 30 évvel ezelőtt. Az azóta eltelt időben Magyarországon is felmerült az igény egy hasonló testületre, amely összefogja az országban a klímaváltozás terén számos helyen végzett munkát - tette hozzá.      

Mint felidézte, a HuPCC megalakulása előtt 2018-ban Budapesten és 2019-ben Szegeden is tartottak már konferenciát a témában, a magyar szakemberek pedig már hosszabb ideje részt vesznek a nemzetközi szervezet munkájában.  

Szekér László, az egyesület elnöke közölte: a HuPCC magánszemélyek által létrehozott egyesületként jött létre, munkájában jelenleg 27 alapító tag vesz részt.  

Gál Tamás alelnök elmondása szerint az HuPCC bemutatkozó rendezvénye az április 12-től és 15-ig meghirdetett Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia, amely az első interdiszciplináris szakmai eszmecsere lesz a témában Magyarországon.  

A konferencia célja többek között, hogy feltérképezze a hazai éghajlatváltozás témakörével foglalkozó kutatókat és kutatásokat, fórumot biztosítson az országban éghajlatváltozással foglalkozó szakmai közösség megismerésére és erősítse az éghajlatváltozással foglalkozó magyar kutatók közösségét, segítse az együttműködést az egymástól távolabb eső tudományterületek között is.  

Az online konferencia előadásai a nagyközönség számára is szabadon elérhetők lesznek - közölte Gál Tamás.  

A HuPCC által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény leszögezi: a egyesület fő célja a pontos helyzet- és jövőkép bemutatása a tudományos ismeretek alapján. Tevékenységének alapja az elkötelezettség, a közösségi részvétel és együttműködés, a tudományosan megalapozott, független és elfogulatlan álláspont, a szakmai szempontok sokféleségének tisztelete.  

A HuPCC tudományos értékelése a kormányzati szféra (állami, megyei és települési), valamint egyéb szereplők (pl. üzleti szféra, intézmények, civil szféra) döntéshozóinak tájékoztatását célozza az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos eredményekről, mind az előrejelzések, hatások, alkalmazkodás, mind a mérséklés terén.  

A HuPCC fő tevékenységei az IPCC jelentéseinek mintájára készült nemzeti értékelő jelentések rendszeres elkészítése, az éghajlatváltozással kapcsolatos fontos és aktuális altémákban különjelentések készítése, az éghajlatváltozással kapcsolatos magyar tudományos élet és kutatói közösség összefogása, valamint a Magyarországon éghajlatváltozással foglalkozó kutatók és tudományos eredmények a feltérképezése.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 668 megtekintés

Videó: 48 312 004 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922307

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh