Az amerikai hivatal különböző technológiákkal akarja kutatni a világűrt.

A NASA elképzelései között szerepel madárszerű robotrepülőgépek alkalmazása a Vénusz esetében. A tervek alapján a pilóta nélküli légi járművek a bolygó légkörét és időjárási mintáit egyaránt felderítenék. Pam Melroy, a hivatal munkatársa kijelentette, hogy miközben még mindig egyre igényesebb célokat fogalmaznak meg az emberekkel és a robotokkal végrehajtott kutatásokkal kapcsolatban, egyre fontosabbá válnak az innovatív ötletek és a jövőorientált gondolkodás, hogy segítsenek az új mérföldkövek elérésében.

A mostani koncepció neve Bio-inspired Ray for Extreme Environments and Zonal Exploration (BREEZE), amely egyike az Innovative Advanced Concepts (NIAC) nevű NASA-program 17 projektjének. A BREEZE a buffalói New York Állami Egyetem programja.

A drónok részben felfújhatók lesznek és eljuthatnak majd a vastag savfelhők alá, amelyek megnehezítik a felszín felderítését. Az eddigi szondák általában csupán néhány percig élték túl a Vénusz légkörében, ezért a robotrepülőgépeket úgy kell megépíteni, hogy azok ellenálljanak a magas nyomásnak és hőmérsékletnek is. A madárszerű forma és a felfújható struktúra lehetővé teheti, hogy a pilóta nélküli légi járművek az erős szélben vitorlázzanak. Az egyes BREEZE drónok így 50 és 60 kilométer közötti magasságban repülhetnek.

A mérések elvégzésére a robotrepülőgépeket felszerelik különböző eszközökkel, például magnetométerrel, tömegspektrométerrel, radarral és kamerával, amelyekkel légköri és földrajzi adatok gyűjthetők. Jim Reuter, a NASA Space Techology Mission Direcotrate (STMD) képviselője hangsúlyozta, hogy a hivatal világűrt felderítő missziója új technológiákat és eljárásokat követel meg. A kreatív ötletek kutatása az első lépés a sci-fi tudományos tényekké való átkonvertálása felé.

A projektekben résztvevő tudósok két éven át fognak dolgozni a koncepción, ehhez 600 000 dollár támogatást kapnak a NASA-tól. Ezután értékelik ki, hogy a programot folytatják-e és a BREEZE-ből tényleg lesz-e NASA-küldetés.

Forrás: sg.hu / jpl.nasa.gov