Ismertté váltak az ausztrál kormány internet-ellenőrzési tervei. Amennyiben az új rendszer megvalósul, méltó párja lesz a Kínában és Iránban működő hálózatoknak.

A program részleteit az Electronic Frontiers Australia (EFA) szivárogtatta ki. A csomag számos olyan elemet tartalmaz, amelyek segítségével jelentős mértékben kibővítenék a rendőrség és a titkosszolgálatok jogait. A projekt részét képezi a távközlési adatok két éven át tartó tárolása is. A jövőben bűncselekménynek minősülne, ha valaki nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal a saját kommunikációját védő titkosítás feltörése során. A bevezetendő távközlési adattárolás pedig teljes körű lenne és gyakorlatilag minden online információra vonatkozna, mivel a cél az állampolgárok szörfölési és közösségi szokásainak komplett felmérése és kiértékelése. Többek között elemeznék azt is, hogy ki és milyen tevékenységet folytat a közösségi oldalakon.

Változást jelentene továbbá, hogy a bűnüldöző hatóságoknak és a titkosszolgálatoknak nem kellene engedélyeket beszerezniük a lehallgatásokhoz. Egyszerűsítenék az engedélyek kiadási folyamatát és még az idegen számítógépek működésének "megzavarását" is lehetővé tennék, ha így fontos információkhoz juthatnak hozzá a hivatalok. Jon Lawrence, az EFA vezetője szerint olyan jelentős mértékben bővülnek a hatóságok ellenőrzési lehetőségei, amilyen jellegű jogosítványai jelenleg a kínai és az iráni hivataloknak vannak. Az ausztrál parlament titkosszolgálati és belbiztonsági bizottságához a következő négy hétben lehet benyújtani a tervezettel kapcsolatos módosító indítványokat. Az Ausztrál Kalózpárt és különböző szervezetek a 4 hetes időszak meghosszabbítását kérték, de ezt a felvetést a helyi kabinet elutasította. Az EFA véleménye szerint a tervezett változtatások elképesztő mértékű beavatkozást jelentenek a polgárjogokba és az összes ausztrál polgár magánéletébe. A Delimeter nevű IT-portál George Orwell 1984 című művéhez hasonlította az elképzeléseket.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 750 327 megtekintés

Videó: 48 951 606 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031908

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh