Kétnapos látogatásra a legnépesebb arab ország, Egyiptom fővárosába érkezett hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy egyiptomi kollégájával tovább szélesítse a két ország közötti, egyre erősödő szövetséget.

Putyin, aki 2005 óta nem járt az észak-afrikai országban, még Moszkvából adott interjút az al-Ahrám című egyiptomi napilap főszerkesztőjének, akinek elmondta, hogy látogatása mögött a két "baráti ország" közös gazdasági, diplomáciai és biztonságpolitikai érdekei állnak.

Az állami újság első oldalán "Putyin, korunk hőse" címmel jelentett meg cikket, több fotót is közölve az orosz elnökről, aki az egyiken meztelen felsőtesttel látható puskával a kezében.

Megfigyelők rámutatnak, hogy Putyin akkor közeledik Kairóhoz, amikor az Egyesült Államok és Egyiptom viszonya messze nem felhőtlen. S bár a látogatás névlegesen a kétoldalú viszony erősítéséről szól, elemzők szerint mindkét fél azt az üzenetet akarja küldeni a nemzetközi közösségnek, hogy külpolitikájukat nem diktálhatják külföldről.

Putyin - akinek a kelet-ukrajnai válság miatt kevés barátja maradt - meg akarja mutatni, hogy még mindig vannak szövetségesei (korábban hasonló szorongatott helyzetében tett látogatást például Kínában és Indiában). Egyiptom pedig a maga részéről érdekelt egy kisebb fegyverüzletben Oroszországgal, de elsősorban azt kívánja értésre adni Putyin vendégül látásával, hogy nincs Washingtonhoz, az amerikai külpolitikához kötve.

Az orosz cégek számára vonzóak az egyiptomi piac nyújtotta lehetőségek, különös tekintettel az energia- és a vegyiparra, de az autógyártástól az atomenergia-szektoron át az űrkutatásig egy sor egyéb területen is szoros együttműködés remélhető - mondta az államfő az al-Ahrámnak adott interjúban.

Putyin hangsúlyozta, hogy a két ország közötti közvetlen - rubel és egyiptomi font alapú - kereskedelem jelentős mértékű befektetések előtt nyitja meg az utat, s egyben csökkenti a világpiaci ingadozásokkal járó gazdasági kockázatot.

A régiót fenyegető terrorizmus témája is napirenden lesz. Szíriával kapcsolatban mindkét kormány azonos állásponton van, elsődleges szempontot jelent a polgárháború sújtotta ország egységének megőrzése, és a szembenálló felek közti párbeszéd mielőbbi, előfeltételek nélküli megkezdése - mutatott rá az orosz államfő.

Kijelentette, hogy a Szíriában, illetve az Irakban uralkodó helyzet mögött a külső beavatkozás áll, továbbá az a "kettős mérce", amely alapján az említett országokban tevékenykedő terroristákat egyesek "jókra" és "gonoszokra" osztják fel. Putyin szerint a Washington vezette nemzetközi katonai koalíció által végrehajtott légitámadások nem fogják legyőzni a Szíriában és Irakban is hatalmas területeket uraló Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi kétszer is járt hivatalos úton Oroszországban: 2013-ban még mint hadsereg-főparancsnok, tavaly augusztusban pedig már egyiptomi államfőként.

Az orosz elnök látogatása napok óta első számú téma Egyiptomban. Sajtóbeszámolók szerint a két államfő fotóit kezükben tartó egyiptomiak egy csoportja egész nap a légikikötőben várakozott.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 864 502 megtekintés

Videó: 49 046 121 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051160

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh