Az ázsiai állam azt tervezi, hogy a következő hónapoktól ismét a jelenleginél nagyobb mennyiségben fog értékesíteni ritkaföldfémeket. Mindez azonban nem oldja meg a nemzetközi vitákat.

Kína 2010 októberében kisajátította a ritkaföldfémeket, majd megemelte az azokra kivetett adót, csökkentette az exportot, nemrég pedig bejelentette, hogy hivatalosan is létrehozták a ritkaföldfémek kereskedésének fizikai platformját 100 millió jüanos törzstőkével. A ritkaföldfémek - például a szkandium, a lantán, a cérium, a neodímium, az európium, a terbium, az erbium és a túlium - rendkívül keresettek, ezért az ország lépései komoly vitákat váltottak ki az elmúlt években. Miután a ritkaföldfémek 90 százalékát Kínában termelik ki, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora mennyiséget hajlandók exportálni.

Nos, most Peking bejelentette, hogy további 9770 tonna ritkaföldfémet ad el a világpiacon, így az idén értékesített mennyiség elérheti a 30 996 tonnát. Ez 3 százalékkal több, mint tavaly. Az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió illetékesei egyelőre nem reagáltak a hírre és nem lehet tudni azt sem, hogy a mostani lépés kihat-e a Kereskedelmi Világszervezet előtt zajló vitára. Úgy tűnik, hogy a felek kivárnak, a kínai vezetők ugyanakkor jelezték: remélik, hogy a külföldi cégek értékelik a gesztust és fokozzák kínai termelésüket, illetve megosztják technológiájukat a helyi partnercégeikkel.

A ritkaföldfémek elengedhetetlenül fontosak a hibrid autók, a fegyverrendszerek, a lapos-tévék, a mobil- és okos-telefonok gyártásához. A legtöbb állam - érthetően - arra törekszik, hogy ne legyen kiszolgáltatott helyzetben. Az Egyesült Államok és Ausztrália már tavaly megnyitotta egy-egy korábban bezárt ritkaföldfém-bányáját, Japán pedig júniusban jelentette be, hogy 200 évre elegendő ritkaföldfémet fedeztek fel az ország kizárólagos gazdasági övezetén belül, a tengerfenéken.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 560 790 megtekintés

Videó: 43 834 174 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6228901

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh