Az FBI látókörébe egy olyan 20 éves férfi került, aki vélhetőleg komoly szerepet vállalt a Sony ellen indított tavalyi nagyszabású támadássorozatban.

Tavaly az egyik legtöbbet emlegetett hackertámadás a Sony egyes rendszereit sújtotta. Akkor a támadók rengeteg bizalmas információhoz jutottak hozzá. Többek között megkaparintottak több mint egymillió felhasználónevet és jelszót, valamint egyéb értékes adatokat a cég egyes adatbázisaiból. Már akkor lehetett tudni, hogy a támadás egy szervezett akció keretében valósult meg, amelyet a biztonsági cégek és a hatóságok a LulzSec csoporthoz kötöttek.

A Sony elleni támadások ügyében többek között az FBI is nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást, aminek eredményeként már tavaly több letartóztatásról számolt be. Az egyik legjelentősebb előrelépés akkor történt, amikor egy évvel ezelőtt sikerült kézre kerítenie azt a Cody Kretsinger nevű hackert, aki vélhetőleg hathatósan közreműködött abban, hogy a Sony-tól származó e-mail címek, jelszavak és kupon kódok nyilvánosságra kerüljenek. A gyanú szerint Kretsinger többek között azzal a 20 éves, Raynaldo Rivera nevű férfivel is együttműködött, aki ellen éppen a napokban emeltek vádat.

Raynaldo Rivera a vád szerint szerepet vállalt a Sony rendszerei ellen végrehajtott támadássorozat egyik fázisában. A nyomozás arra derített fényt, hogy a feketekalapos hacker egy proxy segítségével végezte a tevékenységét annak érdekében, hogy a kilétére lehetőleg ne derüljön fény. A proxy-n keresztül SQL injection alapú támadási kísérleteket hajtott végre, egész addig, amíg nem sikerült behatolnia a vállalat rendszerébe, illetve amíg adatbázisokhoz nem szerzett hozzáférést. Mindezt különböző webes űrlapokon, illetve azok sebezhetőségein keresztül érte el. A vád szerint Rivera a megkaparintott adatokat valamint a megfigyeléseit, tapasztalatait megosztotta a LulzSec csoport többi tagjával is.

Az előbbiekben említett személyek mellett egy másik kulcsszereplője is volt az ügynek. A LulzSec egyik irányítójaként számon tartott, Hector Xavier Monsegur nevű hacker - aki egyébként Sabu néven vált ismertté - már bíróság elé is állt, azonban az ítélethozatalt elnapolták. A hírek szerint Sabu a letartóztatása óta sokat segített az FBI-nak a Sony elleni támadás körülményeinek feltárásában, tisztázásában, illetve az akcióban résztvevők kilétének felderítésében. A hatóságok az átadott információi alapján márciusban egy amerikai és négy brit állampolgárt tartóztattak le a hackelésekkel összefüggésben.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 090 458 megtekintés

Videó: 48 319 793 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923467

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh