A skót tudósok a globális felmelegedés elleni küzdelem radikális módját találták ki. Azt javasolják, hogy a Földre eső napfény egy részének útjába hatalmas porfelhő állítsák. A port aszteroidából lehetne kapni, ehhez viszont elektromágneses ágyút kellene felállítani rajta. Az ágyú összetörheti az aszteroida anyagát, és kilövi a port, egyidejűleg rákényszeríti az aszteroidát, hogy a kívánt pont felé repüljön.

A porfelhőt az úgynevezett Lagrange ponton kell helyezni, a Nap és a Föld közötti vonalon, ahol a két bolygó gravitációs ereje kiegyenlíti egymást. Ugyanott kell elhelyezni egy vagy több aszteroidát is. A porfelhő létrehozása hatalmas erőfeszítést és pénzt igényel, de a probléma nem csak a projekt költségében van, mondja Vlagyimir Szurgyin asztrofizikus, a Sternberg Csillagászati Intézet munkatársa:

Állandóan új port kell szállítani, újabb és újabb aszteroidát kell majd használni. Az a por viszont, amely elhagyja a Lagrange-pontot, fokozatosan betakarja a Földet, és ezzel erősen beszennyezzük a Föld körüli térséget, ahol sok műhold működik, az űrhajók viszont egyszerűen elpusztulhatnak.

Ezen túlmenően, a tudósok attól tartanak, hogy a kozmikus porfelhő előreláthatatlan következményekhez vezethet a Földön. Dmitrij Vibe a Csillagászati Intézet asztrofizikusa ezzel kapcsolatban elmondta:

Nem ártana, ha ezzel a problémával klimatológusok is foglalkoznának. A porfelhő csökkenti a napsugárzás szintjét, a Földön, mint álmodunk, csökken a hőmérséklet, csakhogy ez a jövőben is tovább fog csökkenni. És egyelőre nem világos, mennyire jó lesz nekünk egy ellenőrizhetetlen felhő, hiszen az sokkal veszélyesebb lehet egy irányíthatatlan aszteroidánál.

Mégis jobb, ha nem törjük fel az aszteroidákat, és a klímát földi módszerekkel ellenőrizzük. Például, le kellene mondanunk a szén-alapú üzemanyagok elégetéséről, véli Vlagyimir Szurgyin asztrofizikus. Manapság az emberiség fokozatosan az ökológiailag tiszta energiaforrásokhoz fordul: a szél, az árapály, a napfény energiájához. Civilizációnk számára elég ez a tartalék. Csak meg kell tanulni hatékonyan használni azokat. A skótok elképzelése szép, de megvalósíthatatlan, vonja le a végkövetkeztetést a tudós.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 709 854 megtekintés

Videó: 48 923 029 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026458

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh