Az Egyesült Nemzetek Szervezete Drog- és Bűnözés Elleni Irodája (UNODC) azt szeretné, hogy ha egységes nemzetközi szabványok vonatkoznának a távközlési adattárolásra, az internetszolgáltatókra és a WLAN-regisztrációs kötelezettségre.

Az ENSZ irodája legújabb jelentésében rámutatott, hogy az egységes szabályozás komoly előnyöket biztosítana a bűnüldöző hatóságoknak és a titkosszolgálatoknak. Az egységes kötelezettségek között rögzítenék azt is, hogy a különböző távközlési adatok mennyi ideig tárolhatók el. A UNODC többek között kiemelte, hogy az egységes nemzetközi megállapodások hiánya miatt problémásak lehetnek a határokon átnyúló terrorizmus ellenes nyomozások.

Ugyanakkor az iroda sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nincs olyan eszköz, amely az államokat együttműködésre kötelezné a kiberbűnözés és a terrorizmus ellen. Néhány ország bevezetett ugyan szigorú szabályokat, például Egyiptomban az internetkávézók üzemeltetőinek előírták, hogy minden vendégtől kérniük kell igazolványt, de kérdéses, hogy ezek a lépések sikeresek lesznek-e. A könyvtárakban vagy a repülőtereken elhelyezett WLAN-hotspotoknál viszont nincsenek ilyen korlátozások, így azokat az használja aki akarja.

A másik probléma, hogy a túlzott mértékű szabályozások megsértenék a szabad véleménynyilvánítást. Bár a legtöbb internetszolgáltató, platform és közösségi oldal az általános szerződési feltételeiben megtiltja a gyűlöletet és a terrorizmust népszerűsítő anyagok terjesztését, ez önmagában vajmi keveset ér. Ezzel természetesen a terrorszervezetek is tisztában vannak, ezért minden kiskaput kihasználva toborozzák a tagjaikat, akár a chatszobákban és a fórumokban is, és ezeken a helyeken terjesztik a propaganda-anyagaikat. A jelentés készítői kritikával illették a YouTube és a Rapidshare mellett a Facebookot és a Twittert, de a keresők indexei sem jók, mert lehetővé teszik a terrorista tartalmak könnyű megtalálását.

A UNODC felvetette továbbá, hogy az azonnali üzenetküldő és a VoIP-szolgáltatások üzemeltetőinek tárolniuk kellene a chateken folytatott beszélgetéseket azért, hogy egyszerűbbé tegyék a terroristák felderítését és követését. Ez ugyanakkor bizonyos mértékű cenzúrát jelentene és kérdéses, hogy a cégek ebben részt vennének-e.

Forrás: sg.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Kötelezővé tennék az Internet azonosítót Európában

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 888 297 megtekintés

Videó: 49 062 752 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054509

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh