Belga kutatók olyan technológiát fejlesztettek ki, aminek segítségével különböző információkat, mint például a telefonra érkező szöveges üzeneteket, közvetlenül egy kontaktlencse felszínén lehet megjeleníteni.

A Ghent Egyetem mikrorendszerek kutatóközpontja egy olyan gömbölyűen ívelt LCD kijelzőt fejlesztett ki, ami egy kontaktlencsébe történő beágyazást követően vezeték nélküli kapcsolaton keresztül különböző képeket tud a lencse felszínén megjeleníteni.

„Most, hogy az alapvető technológiát kifejlesztettük, elkezdhetünk dolgozni az igazi felhasználási lehetőségeken, amelyek reményeink szerint néhány éven belül elérhetők lesznek,” mondta Herbert De Smet professzor.

Korábbi kontaktlencse kijelzőkkel ellentétben, amelyek csupán korlátozott számú és méretű pixelből tudtak képet előállítani, az új technológia lehetővé teszi, hogy a lencse egész felszínét erre használják.

Az egyik javasolt felhasználási lehetőség szerint „az egypixeles, teljes felszínében kihasznált lencse hasonló elven működne, mint a fényre sötétedő napszemüvegek.”

„Ez nem sci-fi,” mondta Jelle De Smet, a projekt kutatásvezetője, aki szerint a lencse kiskereskedelmi értékesítése öt éven belül megkezdődhet.

„Ez a technológia soha nem léphet a mozivászon helyére a filmnézés terén, de néhány konkrét alkalmazási területen, mint például a navigációban vagy a szöveges üzenetek megjelenítésében beválhat.”

Az új technológia csupán az első lépés a „teljesen pixelesített kontaktlencse kijelzők” kifejlesztése felé, amik a televízió képernyőkhöz hasonlóan részlet gazdag képek megjelenítésére képesek.

A lencséket a gyógyászatban is használhatnák, például a fényáteresztés kontrollálására egy sérült írisz esetében.

A kozmetikai felhasználás terén pedig a lencsék segítségével „színre lehetne hangolni” a szem íriszét, például hogy alkalmazkodjon a felhasználó hangulatához.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 716 521 megtekintés

Videó: 48 928 342 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027686

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh