Az EUTimes arról adott hírt még a múlt hónap során, hogy japán diplomaták hivatalos, bár nem nyilvános tárgyalásokat folytatnak orosz kollégáikkal több tízmillió japán esetleges evakuálásával kapcsolatban, amennyiben a fukushimai atomerőmű 4-es számú reaktorépülete teljesen összeomlik. A cikk leírja, hogy a japán hatóságok szerint 40 millió japán kerülhet „komoly veszélybe” a sugárfertőzés miatt, így ennek elkerülésére szükségessé válhat számos keleti város, köztük Tokió evakuálása az elkövetkezendő hónapok során.

Ahogyan arról az elmúlt hetek során írtunk, az erőmű továbbra is kritikus állapotban van. A helyzet a 4-es számú reaktornál a legsúlyosabb, ahol az erősen megrongálódott, jelenleg támasztékokkal megerősített épület egy erősebb földrengés következményeként összedőlhet, a szabadba engedve a több ezer elhasznált fűtőelemből kiáramló radioaktív sugárzást. Egy ilyen forgatókönyv már nem csupán helyi katasztrófa lenne, hanem az egész földet érintené.

„A Független Vizsgálóbizottság által a fukushimai Daiichi erőműben történt szerencsétlenségről februárban kiadott jelentés szerint a 4-es reaktorépületében tárolt elhasznált fűtőelemek jelentik a „leggyengébb láncszemet a nukleáris katasztrófa láncreakciójában,” adta hírül a Mainichi Daily News.

„A kormány által felvázolt legpesszimistább forgatókönyv nemcsak a 4-es reaktorépület és ezzel a tárolómedencék összeomlásával számol, hanem az erőmű többi reaktorépületében tárolt elhasznált fűtőelemek dezintegrációjával is. Amennyiben ez megtörténne egész Tokiót és vonzáskörzetét evakuálni kellene.”

Tehát egy ilyen eshetőségre felkészülendő a japán hatóságok annak lehetőségét vizsgálják, hogy a sugárfertőzés által leginkább veszélyeztetett embereket az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigetekre, vagy esetleg Kína jelenleg szinte teljesen üresen álló „szellemvárosaiba” telepítsék, ahol a lakatlan ingatlanok akár 64 millió menekült befogadására is képesek lennének.

A japán nép számára a fukushimai szerencsétlenség országuk hanyatlását indította el, de a katasztrófa következményei nemcsak Japánra korlátozódnak. A világ, de leginkább az Egyesült Államok már most is érzi ennek hatását ebben a „háború nélküli nukleáris háborúban.”

Tavaly például az erőművet üzemeltető TEPCO 11.000 m3 radioaktív szennyeződéssel és hulladékkal teli vizet engedett az óceánba, ami hamarosan megérkezik az Egyesült Államok partjaira. Sajnos a sugárszennyezésnek ez az újabb „hulláma” ismét további életeket követel majd, a már korábban megállapított és a fukushimai szerencsétlenségnek betudható több ezer rákos megbetegedés és haláleset mellett.

Forrás: idokjelei.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk Arnie Gundersen legfrissebb helyzetelemzésének videójával:

Fukushima fejezi be az emberiség ámokfutását?

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 51 048 300 megtekintés

Videó: 30 044 852 megtekintés

Látogatók

Összesen5315410

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh