A világ népessége meghaladta a 7 milliárdos szintet. Az előrejelzéseket illetően, a demográfusok két táborra oszlanak. Egyesek azt mondják, hogy túlnépesedés miatt a természeti erőforrások hiánya fenyegeti az emberiséget. Mások azonban, a növekedési ütemben csökkenő tendenciát látnak.

A nemzetközi média aggodalmát fejezi ki a népesség növekedésével kapcsolatban. Így például a Los Angeles Times amerikai lapban megjelent cikkek szerzői meglehetősen borús demográfiai következtetésre jutnak: a túlnépesedés miatt az emberek túlnyomó többsége a jövőben szánalmas feltételek között fog élni.

Sőt, a népességnövekedés fenyegeti magának a bolygónak a létét is, véli Nyikita Mkrtcsan a Demográfiai Intézet vezető tudományos munkatársa:

"A bolygó gondoskodik saját önfenntartásáról. Az emberek viszont újabb kihívások elé állítják azt. És ez a kihívás már észrevehető. Ide tartozik a globális felmelegedés, a természeti környezetet rombolása. Az emberiségnek helyes, környezetbarát megoldásokat kell találnia, hogy elláthassa saját magát a jövőben."

A tudósok becslése szerint 13 év telt el, amíg az emberiség hatmilliárdról hétre szaporodott. Az a szakasz, amikor Földünk hatmilliárdodik lakója jött világra, egy évvel rövidebb volt. A népesedési ütem lelassulása elméletének hívei úgy vélik, hogy a fő problémát a demográfiai degradálás jelenti. Igor Beloborodov a Demografiya.ru információs-analitikai portál szerkesztője ezzel kapcsolatban elmondta:

"Problémáink a rendkívül alacsony születési rátában és a hagyományos családi értékek lerombolásában rejlenek, amelyek az emberi történelem során biztosították a generációk felújítását. Most ez nem történik meg megfelelő szinten, mert az egész növekedést a világon csak az afrikai kontinens 39 országa adja. Ha Európát vesszük, például az angolszász világ országait, akkor nagyon aggasztó demográfiai dinamikát láthatunk: az elmúlt 40 év során kevesebb, mint felére csökkent a születési arány. Ehhez hozzá kell tenni, hogy 2028-2030. évre csökkenni kezd a kínai lakosság is."

Évezredeken át elég magasnak kellett maradnia a születési aránynak, hogy az emberiség túlélhessen járványokat, háborúkat és éhínséget. Egy bizonyos ponton, új technológiák fejlesztésének köszönhetően, Európában és Észak-Amerikában csökkenni kezdett az elhalálozás. A népesség gyorsan nőtt, de aztán a népesedési görbe hirtelen csökkent. Például, még azokban az országokban, ahol magas volt a születési arány – olyanokban, mint például Brazília, India és Mexikó – az elmúlt évtizedben a születési ráta felére, harmadára csökkent. Szakértők ezt a helyzetet „demográfiai átmenetnek” nevezik.

Ha eredményeként a globális népesedési ráta stabilizálódik az átlagos európai szinten, ahol egy nőre másfél gyerek jut, akkor 300 év múlva bolygónk lakossága alig haladja meg az egy milliárdot.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Túlnépesedés: a kihalás szélén? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 641 megtekintés

Videó: 48 300 878 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920795

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh