Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) cáfolta azokat a felvetéseket, hogy az 1,2 milliárd dollárért felépített új centrumot az amerikai állampolgárok levelezésének ellenőrzésére hozzák létre.

A Utah Data Center a legnagyobb tengerentúli védelmi célú épületprojekt a Pentagon elkészítése óta. A létesítmény alapterülete közel 23 000 négyzetméter, az építkezés 2011 januárjában kezdődött és Vanee Vines, az NSA szóvivője szerint várhatóan idén szeptemberben fejeződik be. A most zajló építkezés 5000 - 10 000 új munkahelyet teremtett, a központban várhatóan 100-200 szakember fog dolgozni. A tárolt és kielemzett adatokhoz az NSA mellett a belbiztonsági minisztérium is hozzáférhetne, a hivatalos indoklás alapján azért, hogy így tudja hatékonyabban biztosítani a kritikus infrastruktúrák védelmét.

Az NSA most cáfolta azokat a korábbi információkat, hogy a Utah Data Centert az amerikai állampolgárok elektronikus leveleinek ellenőrzésére hozzák létre. Az új erőforrásokat arra használják fel, hogy erősítsék az USA kiberbiztonságát. "Számos megalapozatlan vád merült fel a Utah Data Center tervezett tevékenységével kapcsolatban. Az az egyik legnagyobb tévedés az NSA kapcsán, hogy az amerikai polgárok e-mailjeit illegálisan ellenőrizzük vagy elolvassuk. Egész egyszerűen erről szó sincs" - állította a hivatal. Az NSA emellett leszögezte: ahogy korábban, úgy jelenleg is tiszteletben tartja a hatályos törvényeket és az amerikai emberek polgári jogait, ráadásul szigorú kormányzati felügyelet alatt végzi a tevékenységét.

Keith Alexander, az NSA első embere már tavaly igyekezett megnyugtatni az embereket: a hivatalnak nem célja elolvasni a magánjellegű e-mailjeiket és alaptalannak nevezte az aggodalmakat. A mostani ügy azután robbant ki, hogy a Fox News egykori NSA-dolgozókra hivatkozva többek között azt állította: a Utah Data Centernél fennáll a veszélye annak, hogy a felszerelt rendszereket az elektronikus levelezés ellenőrzésére használják majd.

A cáfolatnak ugyanakkor ellentmondanak William Binney szavai. Az NSA korábbi műszaki igazgatója januárban elmondta: az utahi adatelemző központ legalább 100 évig képes lesz eltárolni a kommunikációs információkat. Ezenkívül kiemelte, hogy részt vett a ThinThread nevű szoftver kifejlesztésében és beszámolt arról, hogy csak az AT&T naponta több százmillió adatcsomagot ad át az NSA munkatársainak. A ThinThread fejlesztésekor a program percenként 20 terabyte információt elemzett ki, ma már ez a mennyiség 5 petabyte.

Az amerikai kabinet egyébként kibővítené azt a programot, amely lehetővé tenné a kormánynak technológiát és szolgáltatásokat biztosító cégek adatforgalmának ellenőrzését. Az új tervek alapján átnéznék a magánvállalkozások hálózatain zajló forgalmat, s az ott küldött üzeneteket és fájlokat kielemeznék. A projektben való részvétel önkéntes, de a vállalatok többsége inkább belemegy az ellenőrzésbe, mert nem akarja elveszíteni kormányzati megrendeléseit. A programot az NSA felügyelné és a kémkedési ügyekre, valamint a hackertámadásokra utaló jeleket és bizonyítékokat továbbítaná a belbiztonsági minisztériumnak.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 972 megtekintés

Videó: 48 306 961 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921494

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh