Több mint harminc kötetet, valamint folyóiratokat, ismeretterjesztő filmet és nemzetközi projektek anyagait tette elérhetővé online a Történettudományi Intézet.

A BTK Történettudományi Intézet a koronavírus-járvány miatti különleges helyzetben az elmaradt konferenciák, előadások helyett azokra a tevékenységekre helyezi a hangsúlyt, amelyek társadalmi hasznossága a járvány idején különösen fontos. Az intézet munkatársai a járványhelyzet miatt segíteni szeretnék a kutatókat, egyetemistákat, tanárokat, diákokat és mindenkit, aki érdeklődik a történelem iránt - közölte az intézmény vasárnap az MTI-vel.   

Mint írták, az intézet honlapján teljes egészében elérhetővé tett kötetek száma folyamatosan frissül. A középkortól a jelenkorig találnak változatos témájú műveket a magyar és az egyetemes történet iránt érdeklődők egyaránt. A szerzők, szerkesztők között van többek között Balogh Margit, Berend T. Iván, Csukovits Enikő, Demeter Gábor, Fodor Pál, Kecskés D. Gusztáv, Kosáry Domokos, Pók Attila, Sudár Balázs, Tringli István és Zsoldos Attila.   

A Történettudományi Intézet folyóiratai - a Világtörténet, a Történelmi Szemle és a Hungarian Historical Review - is elérhetőek az intézet honlapján.   

A BTK TTI "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport és a FilmEver Stúdió online oktatási célra felajánlotta az Oktatási Hivatalnak a magyar Szent Koronáról szóló ismeretterjesztő filmet. A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című, Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében 2016-ban készült 65 perces alkotás az Oktatási Hivatal honlapján érhető el.   

Az 1945 utáni közép-kelet-európai kulturális ellenállásról szóló COURAGE projekt online tananyaga is elérhető és szabadon felhasználható lett. A COURAGE projekt során középiskolások és egyetemisták számára készült online tananyag a szocialista korszak magyar kulturális ellenállásán kívül segédletet nyújt húsz kelet-európai ország kulturális ellenállásának megismeréséhez. A tananyag hatalmas nemzetközi adatbázisra épül. Az oktatási anyagok aktív kiegészítéseként használható a COURAGE virtuális kiállítása.   

Március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján indult el a POLHUNATION projekt honlapja. A Waclaw Felczak Alapítvány és az intézet együttműködésében megvalósuló oktatási projekt célja, hogy a középiskolai történelemoktatást a magyar-lengyel történelmi kapcsolatokkal kiegészítse. A projekt a hivatalos honlapja mellett elérhető a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 107 megtekintés

Videó: 48 299 460 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920622

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh