Csak idő kérdése volt, hogy lehetségessé váljon a robotrepülők gondolati úton történő irányítása. A Minnesota állambeli Minneapolis egyik tornatermében egy apró francia négyrotoros helikopter, az AR. Drone manőverezik jobbra, balra, fel és le, át a lufi karikákon, azáltal, hogy pilótája csupán rágondol a különböző irányokra.

A Journal of Neural Engineering című szaklapban most megjelent tanulmány egy olyan kísérletet ismertet, amelyben a minnesotai kutatók testen kívül elhelyezett - nem invazív - "sapkát" használtak az agy elektromos tevékenységének a nyomon követésére. A módszer nem a science-fiction műfajából népszerűvé vált gondolatolvasáson alapul, hanem egy olyan elektronikus rendszeren, amelyet "be lehet tanítani" a célra kifejlesztett elektroencefalográfban (EEG) megjelenő minták felismerésére. (Az EEG az agyműködés keltette elektromos áramok ingadozásait regisztráló, az agyműködés rendellenességeit kimutatni képes készülék.)

A fejlesztő csapat, Bin He professzor és munkatársai a Minnesota Egyetemen nem a precíziós légitámadásokban gondolkodnak, céljuk az agy erejének bemutatása, mellyel gépek mozgathatók, legyen az egy külső váz, kerekesszék, vagy bionikus művégtag - a lényeg, hogy a fogyatékkal élőket segítsék. A mostani tanulmány céljára öt résztvevőt választottak ki.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 849 715 megtekintés

Videó: 49 029 384 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7046036

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh