A görög fizetési válság szempontjából döntő jelentőségű tanácskozást kezdett csütörtök délután Luxembourgban az Eurogroup, az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete.

A testület elnöke, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter az ülésre érkezve azt mondta az újságíróknak, hogy most Görögországnak kellene új ajánlatokat tennie a hitelezőkkel való megállapodás érdekében. Dijsselbloem szerint a nyakig eladósodott országnak olyan kötelezettségeket kellene vállalnia, amelyek hiteles, pénzügyileg fenntartható kiutat mutathatnak a helyzetből. Ezen a mostani ülésen azonban csekély a megállapodás esélye - vélekedett az eurócsoport elnöke.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június végi végső határidőt szabott az Athén és hitelezői közötti megállapodásra az ország fizetőképességének fenntartását biztosító intézkedésekről.

"A helyzet nagyon sürgető, és Görögország érdeke a bizalom helyreállítása" - mondta Dijsselbloem. Utalt arra, hogy a görögökkel tárgyalásban levő intézmények számos részterületen lennének készek engedményeket tenni, de cserébe "rendbe kellene tenni" Görögországot.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a luxembourgi tanácskozásra érkezve arról beszélt, hogy a görög kormány "ismertetni fogja elképzeléseit", ám szavaiból nem derült ki, hogy ezek az elképzelések az eddigi - a hitelezők által korábban már elutasított - javaslatok érdemi módosítását jelentik-e. Varufakisz mindenesetre a "hatékony konszenzus" elérését jelölte meg a görög elképzelések céljaként.

Az eddigiek alapján a görögök az adósság egy részének az elengedését, a fennmaradó adósság törlesztésének hosszabb időre történő széthúzását szeretnék elérni. Ebben az esetben nem tartanának igényt az előző mentőcsomagban megajánlott, de abból még nem folyósított 7,2 milliárd euróra. A hitelezők ugyanakkor azt akarják látni, hogy Athén alapvető költségvetési reformlépésekkel biztosítja pénzügyi helyzetének fenntarthatóságát, ami a most hatályos mentőcsomag feltétele volt.

Görögországnak hamarosan mintegy 1,6 milliárd eurós törlesztési kötelezettsége válik esedékessé. Megállapodás hiányában az ország fizetésképtelenné válhat, ami megkérdőjelezné eurózóna-tagságának - sőt, talán EU-tagságának is - a fenntarthatóságát.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 904 838 megtekintés

Videó: 49 074 898 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055698

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh