Orosz kutatók kapták a nemzetközi Galien-díjat, amelyet a gyógyszergyártás Nobel-díjaként tartanak számon. A kutatók olyan „nanoszállítót” hoztak létre, amely célirányosan, a sejt megfelelő részébe juttatja el a gyógyszert.

A módszer segítségével akár ezerszeresére is fokozható a gyógyszerek hatékonysága, miközben a mellékhatások gyakorlatilag kiküszöbölhetők.

A „nanoszállító” tulajdonképpen nagy fehérjemolekulákból áll, amelyek több modulra oszthatók. A molekula behatol a sejtbe, eljuttatja a gyógyszert annak meghatározott részébe. Ez különösen fontos az onkológiában, ahol a beteg sejtekre kell hatni, lehetőleg úgy, hogy az egészségesek ne szenvedjenek kárt. De maguk a modulok cserélhetők a feladatnak megfelelően. Ez nagy távlatokat nyithat a kezelésekben – mondja Alekszandr Szoboljev, a biológiai tudományok doktora, Galien-díjas kutató.

Mi ezt platformnak nevezzük, amely lehetővé teszi, hogy különböző gyógyszereket juttassunk el a különböző típusú sejtekbe. Úgy gondoljuk, hogy a technológia nemcsak az onkológiai feladatkörben, hanem sokkal szélesebb vonatkozásban is alkalmazható lesz.

Hasonló jellegű kutatások számos országban folynak az elmúlt húsz évben. De igazi áttörést csak az utóbbi tíz évben értek el, egyebek között tudósaink. Andrej Rozenkranc, a biológiai tudományok kandidátusa, ugyancsak a díj kitüntetettje nem titkolja örömét:

Nagyon jó érzés, hogy nagyra értékelték munkánkat. Örvendetes, hogy itthon, saját lehetőségeinkre, mindenekelőtt a Tudományos Akadémia és a Lomonoszov Egyetem lehetőségeire alapozva értük el az eredményt.

Alekszandr Szoboljev elmondta, hogy amennyiben a technológiát sikerül tömegessé tenni, a betegek többsége számára elérhető lesz ez a kezelés. Méltó finanszírozás mellett 2-3 év múlva elkezdhetik a klinikai próbákat.

Nagyon örülünk, és maximális erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy ez a technológia minél előbb megvalósítható legyen.

Jelenleg a klinikai vizsgálatok előtti szakaszban van a „nanoszállító”. De a munka befejezése még messze van. Andrej Rozenkranc szerint hosszú éveken át, naponta végzett kitartó munkával születhetnek meg a hatékony gyógyszerek.

Forrás: ruvr.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 844 691 megtekintés

Videó: 49 022 733 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043825

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh