Az elmúlt héten el kellett halasztani a Nemzetközi Űrállomás röppályájának módosítását a sok űrszemét miatt.

Fontos megjegyezni, hogy ez a szemét nem a semmiből bukkant fel a Föld körül. Többnyire a különböző rakétafokozat-maradványok és már nem használt műholdak darabjai keringenek itt körülöttünk, mely azonban komoly gondokat okoz az űrutazásoknál. A lenti ábrán az látható, hogy nagyjából hol helyezkednek el ezen szemétdarabok és jól kivehető, hogy valóban teljesen körülvesz minket. A nagyjából 20 ezer darabból álló halmaz darabjai 800-1400 kilométer távolságban keringenek elképesztő sebességgel.

Eme probléma megoldására - talán nem meglepő módon - a japánok jelentkeztek be, akik már elő is adták az ötletüket. A Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA - Japán Nemzeti Űrügynökség) közleménye alapján a kutatók megalkottak egy elektrodinamikus kábelt, mely nagyon vékony acélból és alumíniumból áll. A tervek szerint az egyik végét csatlakoztatják egy, már nem használt műholdra és mikor a másik vége belelóg a Föld mágneses mezejébe elektromosság keletkezik.

A kutatók elképzelése alapján ez lelassíthatja a törmelékdarabkákat és ennek következtében egyre alacsonyabb röppályára kényszerülnek. Egy idő után ez a sok felesleges tárgy belép a bolygó atmoszférájába, ahol aztán elég, mielőtt még becsapódhatna valahova. "Ez a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy megtisztítsuk a Föld környékét az űrszeméttől" - jelentette ki Masahiro Nohmi, a Kagawa University docense, a JAXA projektvezetője. A tervek alapján február 28-án lövik fel a műholdat, rajta a kábellel.

"Két fő célunk van a következő hónapban lezajló kísérleti szakaszban" - tette hozzá Nohmi. "Először is eljuttatni 300 méter kábelt a röppályára, másodszor pedig megfigyelni az elektromosság átvitelét." Ha mindez sikeres lesz, akkor a JAXA 2015-ben tovább fogja fejleszteni az ötletet. Ez már nem az első megoldás-javaslat az űrszemét eltakarítására, korábban a német DEOS robotokkal akarta eltakarítani a törmeléket, az ENSZ vontatókkal oldotta volna meg a dolgot, a bátrabbak pedig lézerrel lövöldözték volna le azt.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Kapcsolódó blog posztunk:

Ráférne egy nagytakarítás a világűrre Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 745 193 megtekintés

Videó: 48 949 633 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031547

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh