Az eddigi leggyorsabb sávszélességet érték el szakemberek egy londoni teszten, azzal a reménnyel kecsegtetve, hogy a jövőben a már létező infrastruktúrákon keresztül is lehetővé válik a hatékonyabb adatforgalom.

A francia Alcatel-Lucent cég és a brit British Telecom vállalat közös tesztjén másodpercenként 1,4 terabit sebességet értek el a szakemberek, ami 44 tömörítetlen HD-film elküldését teszi lehetővé másodpercenként. A próbát 410 kilométeres távolságban végezték London központja és Ipswich között. Az azonban még sok évbe telhet, mire a fogyasztókhoz is eljut ez a szuper-sávszélesség.

Az áttörés rendkívüli fontossággal bír az internetszolgáltatók számára, mivel azt jelenti, hogy a jövőben nagyobb mennyiségű információt lehet elküldeni a már létező széles-sávú infrastruktúrákon keresztül és csökken a költséges újítások bevezetésének szükséglete.

Az Alcatel-Lucent szerint a nagyobb sávszélesség iránti igény nagyjából 35 százalékkal növekszik évente - különösen a Netflixhez hasonló online tartalomszolgáltatók egyre növekvő népszerűsége miatt -, az internetszolgáltatók számára egyre sürgetőbb feladattá téve a hatékonyabb adatforgalom biztosítását.

Az adatátvitelnek vannak gyorsabb módszerei is - úgy mint a komplex lézertechnológiák használata -, de a mostani volt az első teszt, amelyen ilyen nagy sebességet értek el laboratóriumokon kívüli, "valós" feltételek között - adta hírül a BBC News.

Forrás: MTI Kattintson ide...