Az izraeli SunDwater forradalmi eszközt kínál, amellyel sós vagy szennyezett vizet lehet tisztítani a nap energiáját felhasználva.

Ha a bolygónk háromnegyedét víz borítja, miért nincs a világ 750 millió lakosának rendszeres hozzáférése a tiszta ivóvízhez? „A világ vizeinek 97%-a sós vagy szennyezett víz” – magyarázza Shimmy Zimels, aki 2010 óta a SunDwaters vezérigazgatója.

A SunDwater eszköze a szennyezett, fogyaszthatatlan vizet ivásra alkalmas állapotúra alakítja át mindenféle addicionális infrastruktúra vagy energiaforrás nélkül. Az eszközt Zimels gyerekkori barátja, Shimon Ben-Dor találta fel a 2009-es aszály alatt.

A természet utánzása

A rendszer alapvetően nagyon olcsó, és a fenntartására sem kell sokat költeni. A működése nagyon egyszerű: a sós vagy szennyezett vizet beszivattyúzza a gép; a napsugarak addig melegítik a vizet, amíg az elpárolog. A pára egy hengerben csapódik le, ahol visszalakul friss vízzé, pont ahogyan a természet körforgásában a felhőkből eső lesz.

A vizet folyamatosan szivattyúzza a gép, ezért az kb. ötször annyi vizet tisztít meg egy nap alatt mint a hasonló rendszerek. Napi 400 litert, vagy több gép összekapcsolásával akár sokezer litert is.

Az alapvető koncepció nem újdonság. „Kétezer évvel ezelőtt a tengerészek lapos medencékbe öntötték a tengervizet, hogy az elpárologjon, és elváljon a sótól” – mondja Zimels – „De az eddig használt technológiával egy elég nagy területre volna szükség viszonylag kis mennyiségű víz kinyeréséhez.

Ben-Dor nagy találmánya az, hogy a rendszert kis méretben is működővé tette: a napsugarakat egy 4m2-es tányérba gyűjti össze, amely sokkal hatékonyabban párologtatja a vizet.

Itt nincs szükség elektromos áramra – úgy használjuk a környezetet, hogy nem okozunk egy újabb környezeti problémát – hangsúlyozta Zimels.

Az eszköz piacát azonban nem Izraelben látják; itt ugyanis jóval nagyobb méretekben tisztítják a tengervizet, így nincs vízhiány. Azonban a fejlődő országok számára óriási segítség lehet egy ilyen berendezés – olcsó, egyszerű használni, és nem drága a fenntartása sem. A helyi közösségek számára ideális, ugyanis egy komoly víztisztító park nagyon drága és a víz szállztása a helyi közösségekhez szintén megoldandó feladat. A SunDwater eszköze így megoldást jelenthet a kutak, vagy a palackozott víz szállítása helyett.

Videó a berendezésről: Kattintson ide...

Forrás: alternativenergia.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 089 409 megtekintés

Videó: 48 318 889 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923369

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh