Tudjuk, hogy hangunkból sok minden kiolvasható, a nemünk, korunk, akár még a fizikumunkra, vagy adott személyiségbeli jegyekre is utalhat, A Glasgow Egyetem kutatója, Phil McAleer azonban arra volt kíváncsi, vajon képesek vagyunk-e pusztán egy pár szóval, egy köszönéssel azonnali benyomást tenni másokra.

Ehhez munkatársaival 64 ember hangját vették fel, miközben egy szövegrészletet olvastak, majd kiemelték belőle a „helló“ szót és megkértek 320 embert, hogy értékeljék, milyen személyiségjegyeket sikerült kihallani a beszélők hangjából, például megbízhatóságot, dominanciát vagy vonzerőt.

Az kérdéses, hogy az ilyen rögtönzött értékelések mennyire pontosak, de tény, hogy mindannyian hajlamosak vagyunk ítéleteket alkotni magunkban, méghozzá nagyon gyorsan. „Meglepett minket mennyire hasonlóak voltak az emberek értékelései“ - mondta McAleer. Egy skálán, amin a 0 az észlelt jeggyel való egyet nem értéssel, míg az 1 a teljes egyetértéssel egyenlő, minden meghatározott személyiségjegy - összesen 10 - esetében az átlagos pontszám 0,92 lett, vagyis a legtöbb ember egyetértett a hangokból kiolvasott - feltételezett - személyiségjegyekkel.

Ez azt sugallja, hogy a személyiségről alkotott döntések rendkívül gyorsan kialakulnak, tette hozzá McAleer. „Létezik egy evolúciós menni/maradni elv - gyorsan meg akarjuk tudni, bízhatunk-e egy személyben, hogy közeledjünk hozzá, vagy elfussunk, és ez nem lenne életképes, ha túl sokáig tartana kideríteni“ - mondta. A benyomás, amit hangunk közvetít - még ha az csupán egy 390 milliszekundumos hangrészlet is - úgy tűnik több tényezőre vezethető vissza, például az egyén hangjának magassága befolyásolja, mennyire tűnik megbízhatóak. „Egy srác, aki megemeli a hangmagasságát megbízhatóbbnak tűnik“ - taglalta McAleer. „Miközben egy lány esetében az tűnik megbízhatóbbnak, aki a magasabb felől az alacsonyabb felé tolja a hangmagasságot, szemben egy olyan lánnyal, aki a szó végén felviszi a hangot“

Elvileg a hangunk egyes aspektusai változtathatók. „Azt beszélték, hogy Margaret Thatcher és a királynő egyaránt gyakoroltak, hogy hangjukat dominánsabbá tegyék“ - mondta McAleer, hozzátéve, hogy számos olyan aspektus is van, amiket nehéz megváltoztatni, ilyen a hangképzőszervek alakjából adódó jegyek. „A tanulmányban alkalmazott módszerek ismerősek, a konklúziók azonban újszerűek és nagyon érdekesek“ - mondta a UCLA-n ugyancsak a hangok észlelését kutató Jody Kreiman, utalva a személyiség kapcsolatára a vonzerőhöz és a nemzőképességhez, ami biológiailag ésszerűnek tűnik.

A skóciai csapat reményei szerint munkájuk segíthet mesterséges hangokat alkotni olyan embereknek, akik betegségükből adódóan elvesztették sajátjukat, valamint kedvelhető és biztonságérzetet nyújtó hangokkal ellátni a navigációs rendszereket és a különböző robotalkalmazásokat, esetleg megtalálni a megfelelő munkatársakat egy call centerbe.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 144 megtekintés

Videó: 48 304 871 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921263

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh