Kémiai kapcsoló révén fiatalították meg és növesztették újra egerek csecsemőmirigyét.

Az utóbbi években előtérbe kerültek az új, valós alternatívát egyelőre még csak részben jelentő gyógyászati módszerek és kísérletek, amelyek közül az őssejtek alkalmazása, valamint a 3D-nyomtatással előállított szövetek emelkednek ki. Mindkét területen olvashattunk már komoly előrelépésről, ám eközben zajlanak a kémiai megoldást felhasználó kutatások is.

Egy ilyen munka eredményeként számoltak be most arról, hogy a területtel foglalkozó kutatóknak első alkalommal sikerült elérniük egy emlős belső szervének megfiatalítását, illetve újranövesztését. A szakemberek ezúttal is egereket használtak fel a kísérletben, azzal megspékelve az eredeti felállást, hogy ezen egereket genetikailag módosították, hogy megfelelő módon reagáljanak a felhasználni kívánt kémiai kapcsolóra. Ezt követően a kémiai kapcsolóval rábírták az egerek timuszát (csecsemőmirigyét) az újbóli növekedésre, amely egyben a szerv megfiatalodását is eredményezte, átrendezve annak belső struktúráját.

A timusz az emberekben a mellkasban, közvetlenül a szegycsont mögött helyezkedik el, legfontosabb feladata, hogy a csontvelőből származó T-limfocita-előalakok pozitív, majd pedig negatív szelekcióját elvégezze. Ezzel az immunrendszer megfelelő működésében segédkezik, hiszen még időben elpusztítja azon T-limfocitákat, amelyek haszontalanok, vagy egyesen károsak lennének a saját szervezetre - ehhez kapcsolódóan természetesen léteznek a különböző betegségek és rendellenességek, bár a teljesen egészséges egyedekben is végbemennek bizonyos változások, amelyek eredményeként a csecsemőmirigy folyamatosan elzsírosodik.

Ahogy azt említettük, a kutatásban felhasznált egerek genetikai módosításon estek át, így az eredmény mindössze arra bizonyíték, hogy kémiai úton is előidézhető a belső szervek regenerálása - itt még további munkára lesz szükség ahhoz, hogy megkezdjék az embereken történő kísérleteket.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 903 313 megtekintés

Videó: 49 073 995 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055622

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh