Egy új típusú kémiai íriszrekeszt fejlesztettek ki az okostelefonok kameráihoz Németországban. A hagyományos kamerák mechanikus blendéket alkalmaznak a fény bejutását biztosító rekesz méretének változtatásához. Az új mikro-írisz áttetsző vegyületek gyűrűit használja, ami egy kis elektromosság hatására átláthatatlanná válik. Az ultravékony eszköz parányi kamerák új generációját inspirálhatja, melyeket telefonokban és táblagépekben alkalmazhatnak, írja az Optics szaklapban megjelent tanulmány.

Ahogy az emberi szem esetében az írisz szabályozza a pupilla méretét, a kamerában elhelyezkedő írisz kontrollálja a szenzorokhoz eljutó fény mennyiségét, befolyásolva a kép fókuszát. A rekesz lényege, hogy a rekesznyílás szűkítésével a mélységélesség növekszik, tehát egyre több témaelem lesz éles a képen. A klasszikus mechanikus íriszrekeszek 5-20 egymást fedő, félkör alakú lamellákat alkalmaznak, melyek kinyílnak és becsukódnak egy központi rekesz körül. Ezek miniatürizálása azonban elérte fizikai korlátját.

A Kaiserslauterni Egyetem kutatói éppen ezért egy alternatívával álltak elő, egy kémiai megoldással, ami mindössze 55 mikrométer vastagságú. A koncentrikus körökből álló szerkezet sötétíthető és világosítható, igazítva a rekesznyílás méretét, ezáltal a mélyélességét. Az eszköz két egymásra helyezett "okosüvegből" áll. Az okosságot egy-egy vékony PEDOT (poli 3,4-etiléndioxitiofén) elektokromatikus polimer hártya biztosítja, ami alatt egy átlátszó elektróda helyezkedik el. 1,5V alkalmazásával a vegyület átlátszatlanná változtatható. Az állapot fenntartásához nincs szükség folyamatos áramellátásra, ami rendkívül előnyös az akkuk élettartama szempontjából.

"Eredményeink bizonyítják, hogy az elektrokromatikus írisz alkalmazható az átvitt fény és a mélységélesség szabályozására" - nyilatkozott Tobias Deutschmann, a tanulmány szerzője. "Az íriszrekesz jelenlegi állapotában rejlő lehetőségeit behatárolja a kontraszt nem megfelelő elnyelése és a kereskedelemben elérhető PEDOT anyag viszonylag hosszú kapcsolási ideje. Az optimalizált elektrokromatikus anyagok szintézise azonban gyorsan fejlődik. Most tovább vizsgáljuk az optimalizált elektrokromatikus anyagokban rejlő potenciált, különös tekintettel az optikai kontrasztra és mélységélességre - ezek azok a paraméterek, melyek meghatározzák a következő-generációs modellek sikerét az okostelefon üzletágban"

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 517 megtekintés

Videó: 48 323 135 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923842

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh