A korábbi tanulmányok vizsgálata alapján a lemeztektonika dinamikája az egyes földtörténeti korokban változó volt.

A lemeztektonika, vagyis a földkéreg mozgásának folyamata az utóbbi évtizedekben szinte minden részletében ismertté, elfogadottá vált, ma már senki nem vitatja, hogy a földkéreg egy felaprózódott, törékeny és instabil szerkezet. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy a folyamat pontosan mikor kezdődött el, ám egy új kutatás szerint ennek dinamikája sem volt állandó.

A szakemberek szerint nagyjából 2 milliárd évvel ezelőtt kezdődött el a földkéreg mozgása, mások azonban néhány újabb lelet alapján 500 millió évvel korábbra teszik a kiindulási pontot. Peter Cawood, a brit St. Andrews Egyetem professzora nem erre a kérdésre igyekezett választ találni, ehelyett inkább azt próbálta kimutatni, hogy maga a folyamat az indulást követően mennyiben tekinthető állandónak. A korábbi tanulmányok és mérési módszerek részletes vizsgálata alapján ő úgy véli, hogy maga a dinamika is változó volt, az egyes korszakokban ez lelassult, hogy azután újból erőre kapjon.

A professzor még decemberben küldte el munkájának eredményét a Geology magazinnak, amely csak most, a júniusi kiadványban tette közzé azt. Ebben arról olvashatunk, hogy 1,7 milliárd évvel ezelőtt egy viszonylag stabil periódus vette kezdetét, amely csaknem 1 milliárd évig tartott, ezalatt pedig sem a földkéreg, sem a légkör összetétele, sem pedig a fosszíliák terén nem mutatható ki jelentős eltérés, változás. A modern tektonikai folyamatok mintegy 750 millió évvel ezelőtt indultak el, a földkéreg ekkorra megfelelő hőmérsékleti szintre hűlt le, ez pedig lehetővé tette, hogy kialakuljanak az úgynevezett szubdukciós zónák, ahol a kőzetlemezek egymásnak ütköznek, egyikük pedig mélyen behatol a Föld köpenyébe - ezen helyeken gyakoriak a súlyos földrengések.

Cawood úgy gondolja, hogy a kapott eredmény az evolúció folyamatának egyes részleteire is több fényt deríthet, megmagyarázhatja például annak sebességét, de a klíma modellezésének terén is segítséget jelenthet.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 092 601 megtekintés

Videó: 48 320 648 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923622

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh