Befejeződött az a határon átnyúló program, amely a közép-európai zarándokút infrastruktúrájának fejlesztését, valamint a magyar-horvát határvidék turisztikai vonzerejének növelését tűzte ki célul. A két baranyai települést is érintő projekt a „Középkori zarándoklatok értékein alapuló, Pécsvárad-Beremend-Nasice településeket érintő tematikus zarándokút fejlesztése” címet viselte. Június 30-ával több mint egyéves munka ért véget.

Pécsvárad az eddiginél is felkészültebben várja a zarándokokat – röviden így foglalta össze a projekt eredményeit Gászné Bősz Bernadett. A település alpolgármestere a pályázati program zárórendezvényéhez kapcsolódó sajtókonferencián ismertette a megvalósult fejlesztéseket.

Eszerint Pécsváradon a várat, a hajdani bencés monostort érintették a munkálatok: a várkertben egy ivókutas-pados pihenőhely mellett fedett zarándokpihenőt is készítettek; sőt, a várat körülölelő zarándokösvényt is létrehoztak, amely információs táblákkal is segíti majd a sétálók tájékozódását. Ezenkívül lecserélték az ágyútorony zsindelyes tetőzetét, a múzeumi térben zarándokfogadó helyet alakítottak ki, a vár Szent László terme pedig kiállítási vitrinekkel gazdagodott. Mindez – mondja az alpolgármester – tovább növelheti mind a Pécsváradi élményvár, mind az egész település idegenforgalmát.

Pécsvárad mellett Beremend, valamint a horvátországi Nasice érintett a projektben. E három település önkormányzatának közös kulturális öröksége, hogy a középkorban ezeken a területeken át vezetett zarándokút a Szentföldre. Ennek az örökségnek a megóvása, ápolása volt a pályázat célja. A fejlesztés része volt a többi közt 241 km hosszúságú zarándokút fejlesztése, jelzőtáblák kihelyezésével; zarándok információs központok kialakítása, kulturális vallási jelképek, értékek megőrzése, valamint annak ösztönzése, hogy bővüljön a hátizsákos turistákat megcélzó szolgáltatások (étterem, hotel stb.) köre.

A „Középkori zarándoklatok értékein alapuló, Pécsvárad-Beremend-Nasice településeket érintő tematikus zarándokút fejlesztése” című projektet a szóban forgó három önkormányzat, valamint a szakmai munkát segítő Magyar Zarándokút Egyesület dolgozta ki és nyújtotta be. A fejlesztésre az Európai Unió társfinanszírozásában a Magyarország – Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázati felhívásának keretében került sor. A pécsváradi rész 137.728,92 euró, a teljes tematikus zarándokút-projekt összesen 393.415,66 euró támogatás révén valósulhatott meg, 2014 áprilisa és 2015. június 30. között.

Forrás: Pécsvárad Város Önkormányzat

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 545 385 megtekintés

Videó: 37 205 972 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5786901

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh