Hamarosan minden eddiginél pontosabban végezhetik el a feladatukat a mesterlövészek.

A távvezérlésű harci drónok segítségével az Amerikai Egyesült Államok már most is képes célzottan megsemmisíteni bizonyos célszemélyeket. A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) amerikai kutatóügynökség ugyanakkor a mesterlövészek találati pontosságán is jelentős mértékben javítani szeretne egy olyan golyó segítségével, amit irányítani lehet.

Az Extreme Accuracy Tasked Ordnance (EXACTO) nevű projekt keretében kifejlesztett új golyó legfontosabb jellemzője, hogy a kilövése után is módosítható a röppályája. A DARPA nyilvánosságra hozott egy rövid videót, ami egy 50-es kaliberű golyó repülés közbeni irányítását mutatja be. (Az 50-es az amerikai mesterlövészek által leggyakrabban használt nagyobb kaliber.) Egy valós idejű vezérlőrendszer a különleges lőszert olyan célponthoz is elvezetheti, amire a mesterlövésznek eredetileg nem volt rálátása.

Egy 2012-es tervezetben egy elektromágneses motor hajtotta a golyón elhelyezett apró méretű vezérlőfelületeket, a motort pedig egy 8 bites processzor irányította. Másodpercenként 30 röppálya-módosításra volt lehetőség. Az érzékeny vezérlőelemeket egy különleges borítással védték, ami csak akkor válik le, ha a golyót már kilőtték a fegyverből. A mesterlövészeknek a célpontokat egyre gyorsabban és nagyobb pontossággal kell leküzdeniük, ebben segíthet az új golyó. Ráadásul a precizitás még inkább előtérbe kerül, mert egy - például hirtelen szélroham miatt - elrontott lövés könnyen elárulhatja a lövész pontos helyét.

A videó itt tekinthető meg: Kattintson ide...

Forrás: sg.hu / DARPA Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 786 megtekintés

Videó: 48 285 942 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919378

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh