Szükségállapotot hirdetett és készültségbe helyezte a Nemzeti Gárdát hétfőn Jay Nixon missouri kormányzó a nagyesküdtszék határozatára várva; a testület a várakozások szerint hamarosan dönt arról, hogy vádat emeljen-e egy fehér rendőr ellen, aki augusztusban Fergusonban agyonlőtt egy fekete tizenévest.

A nagyesküdtszék döntésének pontos időpontja nem ismeretes, arról csak annyit közöltek előzetesen, hogy valamikor november közepe és vége között várható. Nixon közölte, hogy a Nemzeti Gárda szükség esetén támogatást nyújt az állami és helyi rendőrségnek, ha a testület határozata zavargásokat váltana ki.

A kormányzó utasította a Missouri Nemzeti Gárda parancsnokait, hogy haladéktalanul hívják be aktív szolgálatra a gárda annyi tagját, amennyit megfelelőnek tartanak az élet- és tulajdonvédelem biztosításához és a polgári hatóságok támogatásához. A szükségállapot 30 napig hatályos.

A kormányzó múlt kedden helyezte kilátásba a Nemzeti Gárda készültségbe helyezését, amihez ki kellett hirdetnie a szükségállapotot. Jay Nixon akkor arról is beszélt, hogy az állam más városaiból kész rendőröket átcsoportosítani Fergusonba, és kijelentette, hogy nem fogják eltűrni az erőszakot. Missouriban három rendvédelmi szervezet több mint 1000 rendőrt részesített különleges kiképzésben és látott el tömegoszlató felszereléssel.

Darren Wilson rendőr augusztus 9-én lőtte agyon Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki. A történtekről a sajtóban megjelent, egymásnak ellentmondó értesülések szerint az sem zárható ki, hogy az ügyet mérlegelő nagyesküdtszék nem emel vádat Wilson ellen, ami tiltakozó megmozdulásokat válthat ki.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 895 031 megtekintés

Videó: 49 067 060 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054924

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh