Új stratégiával próbálkozott Angela Merkel a hét végén az ausztráliai Brisbane-ben Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésén - írta hétfőn a Die Welt című berlini lap, amely szerint a német kancellár konkrétumok helyett általános, elvi kérdésekről tárgyalt az orosz elnökkel, és felvetette az Európai Unió és az eurázsiai unió együttműködésének lehetőségét.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin helyi idő szerint szombat késő estétől vasárnap hajnalig tartó beszélgetéséről szűkszavúan nyilatkoztak a német és az orosz kormány képviselői, a német sajtó is inkább csak az előzményekről és a találkozó menetrendjéről számolt be, és a tárgyalás tartalmi részéről nemigen jelentek meg írások.

Legtöbb beszámoló azt emelte ki, hogy a kancellár az ukrán válság kirobbanása óta már 36-szor beszélt telefonon és tárgyalt személyesen az orosz államfővel, és ezek az egyeztetések nem vezettek tartós enyhüléshez.A 37. beszélgetés szombat este 21.40 körül kezdődött Putyin szállásán, ahol négy főre foglaltak le egy tárgyalótermet, de végül Merkel és Putyin is a tanácsadója - Christoph Heusgen és Jurij Usakov - nélkül, négyszemközt kezdett hozzá a tanácskozáshoz, és 23 óra körül csatlakozott hozzájuk Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Merkel hajnali fél kettő után hagyta el a helyszínt, Juncker ezután tovább tárgyalt az orosz elnökkel kora reggelig - számoltak be német lapok.

Ezért Merkel Brisbane-ben inkább az elvekre összepontosított, és ennek révén komoly nézeteltérések bontakoztak ki. Merkel a NATO-t az együttműködésen alapuló és a biztonságot szolgáló szövetségként fogja fel, Putyin viszont az orosz érdekszférát fenyegető ellenfélnek tekinti, ezért a német kancellár igyekezett egy másik nyugati intézményt, az Európai Uniót a középpontba állítani, és Junckerrel közösen meggyőzni Putyint arról, hogy az EU a keleti bővítéssel együtt sem képvisel fenyegetést Oroszországra, mindkét félre nézve hasznos együttműködést kezdhetne az eurázsiai unióval - írta a Die Welt. (Az Eurázsiai Gazdasági Unió Oroszország és néhány más volt szovjet tagköztársaság kereskedelmi szövetsége, amely Moszkva irányítása alatt áll.)

A lap szerint ezt a megközelítést a Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) is támogatják. Felidézték, hogy Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, az SPD politikusa a Welt am Sonntagban, a Die Welt vasárnapi testvérlapjában megjelent interjúban kifejtette, hogy "talán új szemléletmódot kellene keresnünk az EU és Oroszország viszonyában adódó feszültség csökkentéséhez", és ennek jegyében "össze lehetne hozni az EU és az eurázsiai unió képviselőit", hogy létrejöjjön a kapcsolat a két szervezet között. Az azonban kérdés, hogy a nagykoalíció új stratégiája hatással lesz-e az orosz elnökre, vagy pedig csupán a berlini vezetés tanácstalanságát bizonyítja - írta a Die Welt.

Forrás: oroszhirek.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 069 megtekintés

Videó: 48 311 504 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922132

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh