Cégének, az Alibabának múlt heti tőzsdére vonulása után 18 milliárd jüannal gazdagodva Jack Ma a legtehetősebb ember ma Kínában, ahol az előző évekhez hasonlóan 2014-ben ismét rekordot döntött a vagyonosok száma.

A leggazdagabbak éves listáját összeállító Hurun Kutatóintézet statisztikái szerint az 50 éves Ma mintegy 150 milliárd jüanos (25 milliárd dollár) vagyonnal rendelkezik. Jack Ma a Hurun-listán tavaly még csak a 29. helyen állt. Az Alibaba-alapító a lista élén az ingatlanpiacon vagyont szerzett Dalian Wanda cég vezérét, Vang Csien-lint váltja, akinek 24,2 milliárd dolláros vagyona idén már csak a második helyhez elegendő.

Változás történt a harmadik helyen is, ahonnan a Tencent technológiai óriás fejét, a 18,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Pony Ma-t az ötödik helyre taszította Li Ho-csün, a megújuló Hanergy energiaipari óriáscég vezetője, akinek vagyonát 20,8 milliárd dollárra teszik. A negyedik helyen áll Cong Csing-hou, a Vahaha italipari vállalat vezetője, aki tavalyi második helyéről csúszott le.

A legvagyonosabb tíz ember közül öten az információtechnológiai iparág képviselői, ami az ágazat komoly előretörését mutatja. Korábban jellemzően ingatlanpiaci befektetők, illetve fogyasztói cikkeket gyártók uralták a listát.

A legalább kétmilliárd jüannal (326 millió dollár) rendelkezők száma idén - mint az előző években rendre - rekordot döntött, a tavalyi 1 017-ről 1 271-re nőtt. A lista első 300 helyén állók teljes vagyona 1400 milliárd dollárt tesz ki, ami az éves kínai bruttó hazai termék (GDP) 15 százaléka. Dollárban számolva 2014-ben már 354 milliárdosa van a kelet-ázsiai országnak, miközben tíz évvel ezelőtt még csupán három ember tartozott ebbe a táborba. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a tíz leggazdagabb közé, idén 7,4 milliárd dollárra volt szükség, ami 20 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 739 972 megtekintés

Videó: 28 061 535 megtekintés

Látogatók

Összesen5165316

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh