További külső sokkokat kizárva van a rubelben erősödési potenciál annak ellenére is, hogy jelenleg nehéz időket él át - idézte szombaton az rt.com hírportál Elvira Nabiullina orosz jegybankelnök Vesti tévécsatornának adott interjúját.

A rubel árfolyamának tervezettnél korábban bevezetett lebegtetéséről szólva a jegybankelnök megjegyezte, hogy "a piaci szereplőknek meg kell tanulniuk együtt élni az új helyzettel, és akkor a fluktuációk is el fognak csitulni". Az elmúlt napokban intenzív spekulációs nyomás nehezedett a rubelre - mondta, hozzátéve, hogy a jegybank minden szükséges lépést megtett az árfolyam-ingadozás minimalizálására.

Az idén ősszel a rubel árfolyama jelentősen gyengült, az év eleje óta értékének mintegy 40 százalékát adta le. November 7-én rekordmélységet érintett a rubel árfolyama euróban 60-as, dollárban 48-as jegyzésnél. A jegybank ekkor nem késlekedett jelezni beavatkozási készségét az ország pénzügyi stabilitásának megvédése érdekében.

"Fenntartjuk magunknak a jogot (a beavatkozásra). Figyelemmel követjük a devizapiaci eseményeket. A váratlan és nagy összegű nyílt-piaci beavatkozások mellett - amelyekre egyébként csak ritkán kerülhet sor - még számos más eszköz áll a rendelkezésünkre a spekulánsok megfékezésére, beleértve a rubellikviditás biztosítását is" - mondta Elvira Nabiullina.

A jegybankelnök az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy a rubel árfolyamának lebegtetése megerősíti a gazdaság külső sokkokkal szembeni ellenálló képességét.

"Lebegtetett devizaárfolyam esetén ha az árfolyam csökken, az a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzését és a negatív gazdasági hatások kivédését szolgálja" - mondta, hozzátéve, hogy az árfolyam lebegtetése korlátozza a devizapiaci spekulánsok lehetőségeit.

Az orosz jegybankelnök szerint a jelenlegi rubelárfolyam-krízist nem lehet sem az 1998-as, sem a 2008-2009-es pénzügyi válsághoz hasonlítani. Hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaság gyökeres átalakuláson ment át, és sokkal stabilabb alapokon áll mint korábban. Rámutatott, hogy bár gazdasága továbbra is erősen olajexportfüggő, Oroszország sokat tanult a korábbi válságokból.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 398 593 megtekintés

Videó: 45 467 125 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6386141

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh