Több törvény és rendelet is azt sejteti, hogy Oroszországban elkezdődött a korrupció felszámolása, mégpedig nem csak szavak szintjén. Ha nagyban sikerülne visszaszorítani a jelenséget, akkor nem csak a gazdasági szankciók hatásai enyhülnének, de valóságos csodáról is beszélhetnénk.

“A korrupció minden erőforrást ellop, ami az ország és mindannyiunk fejlődéséhez szükséges […] Mindeközben a jelenlegi helyzet megköveteli, hogy fokozzuk a hatékonyságunkat a lehető legtöbb területen” – mondta Szergej Ivanov a régiók kormányzóinak gyűlésén. Ivanov Putyin egyik legközelebbi munkatársa: korábbi titkosszolgálati tiszt, jelenleg az elnöki admnisztráció vezetője.

Az orosz gazdaság idén a The St.Petersburg Times értesülései szerint legalább 5 százalékkal fog zsugorodni, a nyugati szankciók és a csökkenő olajárak miatt. Ebben a helyzetben Ivanov szerint az államnak “kifogástalanul és szerényen kell viselkednie”. Kész törvénytervezetekkel is előállt az orosz politikus a korrupció visszaszorítására. Ezek közül az egyik például megtiltaná orosz köztisztviselőknek külföldi bankszámlák nyitását, és bizonyos nemzetközi pénzügyi intézetek szolgáltatásainak igénybevételét is. Egy másik tervezet pedig azt tiltaná, hogy offshore cégek állami beruházásokban vegyenek részt. “Ezek ugyanis valódi lépések lehetnek az állami pénzek elsikkasztására” – véli Ivanov.

Az orosz elnök egyik legközelebbi embere beszélt arról is, hogy csak a tavalyi évben 120 ezer állami alkalmazott ellen indult valamilyen korrupció-gyanús vizsgálat, ebből ötezer esetben elmarasztaló ítélet is született.

A Heads jogi tanácsadó cég vezetője, Nyikita Kulikov szerint azonban a tervezetek korántsem a kitűzött célok elérését szolgálják. A változtatások ugyanis csupán a tisztviselők nagyobb ellenőrzésére adnak lehetőséget. A The St.Petersburg Times beszámolója szerint ezért sokan ellenzik a változásokat.

A benyújtott törvényeket február végéig vélhetően elfogadják. A hivatalos orosz álláspont szerint ezzel teljesen kizárhatják az offshore cégeket a beruházásokból, és megszűnhet az állami pénzek külföldre menekítése is.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 150 megtekintés

Videó: 48 296 390 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920320

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh