A szakértők többsége szerint nem kell félnünk a robotoktól, de az alkalmazásuk komolyan megváltoztathatja az életünket.

A robotok egyre több területen vannak jelen és napjainkban jogosan merül fel az a kérdés, hogy vajon az elterjedésük miként hat majd az emberek munkahelyeire. A Pew Research piackutató cég arra a kérdésre kereste a választ, hogy 2025-ig milyen szintre juthatnak el a technikai eszközök és 2000 olyan szakértő véleményét gyűjtötte össze, akiknek a mesterséges intelligencia, az automatizálás és a gazdaság a szakterületük.

A vélemények megoszlottak. A szakemberek azt az álláspontot képviselték, hogy a robotok munkahelyeket teremthetnek, de akár a közösségi struktúrákat is tönkretehetik, illetve komoly jövedelemkülönbségeket okozhatnak. A megkérdezettek 52 százaléka volt optimista és vélte úgy, hogy a robotok elterjedése nyereséget jelent majd a gazdaságnak és az embereknek. Sőt, az alkalmazásuk közép távon akár gazdasági növekedéshez is vezethet. Végeredményben több pénz maradhat a vállalatoknál, amit új munkahelyek kialakítására fordíthatnak.

A válaszolók 48 százaléka mondta azt, hogy az automatizálás komoly leépítéseket eredményezhet, mind az iparban, mind a kereskedelem területén. A folyamatnak lesznek pozitív hatásai is, hiszen a vállalkozók bérköltségeket takaríthatnak meg. Viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy jobban képzett alkalmazottakra lesz szükség.

A szakértők egyetértettek abban, hogy az automatizálás a következő években egyre inkább el fog terjedni. Ehhez azonban fontos, hogy az elérhető megoldások olcsók legyenek. Amennyiben ugyanis a robotok használata többe kerülne, mint az emberek foglalkoztatása, akkor a cégek inkább lemondanak a gépekről.

A robotok egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Számos esetben programok döntenek a dolgozók felvételéről, robotokkal váltanák ki az építőmunkásokat, Japánban elterjedhetnek az ápolási robotok, s könnyen lehet, hogy egy napon a számítógép lehet a főnökünk.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 172 425 megtekintés

Videó: 47 299 898 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6749804

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh