Ókori temetőt tártak fel a Hszincsiangi Régészeti Intézet kutatói Kína északnyugati részén, Kucsa városában, az egykori Selyemút mentén.

A leletekről a Venvu kínai tudományos lapban és az angol nyelvű Chinese Cultural Relics című folyóiratban számoltak be a régészek.

A Selyemút történelmi úthálózat, amely Kelet-, Dél- és Nyugat-Ázsiát a mediterrán térségen keresztül kötötte össze Európával és Észak-Afrikával.

Az ősi nekropoliszt még 2007-ben fedezték fel, ám az ásatásokat csupán idén kezdték meg. A régészek eddig 10 kupolaszerű sírépítményt tártak fel, közülük hetet téglából emeltek és mitológiai teremtményeket ábrázoló domborművekkel díszítettek. A reliefek közül némelyek a négy évszakot jelképezik, a többi az égiekkel "összeköttetésben álló" teremtményeket jelenít meg. A nagyobb sírkamrák több helyiségre tagolódnak - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A régészek szerint a sírkamrákat 1700 éve építhették, a vizsgálatok során azonban eddig nem sikerült kideríteni, hogy kiknek készültek, csupán annyi bizonyos, hogy tehetős vagy befolyásos személyek végső nyughelyének szánták őket. A nekropoliszban eltemetett többi személy a szakemberek szerint a kevésbé tehetősek közé tartoztak.

A területet az évszázadok folyamán sokszor kifosztották, a sírokat pedig többször is újrahasznosították, némelyikben több csontváz is található. Az egyik sírboltban tíz ember földi maradványait fedezték fel. A kutatócsoport reményei szerint további vizsgálatok révén megismerhetik a sírokat építő népesség szokásait, hagyományait.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 551 044 megtekintés

Videó: 34 671 348 megtekintés

Látogatók

Összesen5647879

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh